En del av

RS-virus och andra barnsjukdomar ökar efter coronapandemin

24 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
barnsjukdom efter pandemin S
Under pandemin har våra barn utsatts mindre för vanliga virussjukdomar som RS-virus och influensa. Samtidigt har de nu byggt upp en "immunskuld" – och nu ökar vanliga barnsjukdomar snabbt när samhället återgår till det normala.
Annons
Det här är RS-virusBrand logo
Det här är RS-virus

Bättre hygien, färre resor och mindre kontakt med människor har gjort att vanliga virus som RS-virus, influensa och kräksjuka minskat drastisk under pandemin.

Tittar man på grafer som illustrerar året jämför med tidigare år, slickar strecket på antalet fall av de här sjukdomarna nästan marken. Nedan kan man till exempel se hur fallen av influensa varit nästintill obefinliga första delen av 2021, och likadant ser det ut för till exempel RS-viruset.

graf influensa folkhälsomyndigheten
Graf: Folkhälsomyndigheten

Att våra barn varit friskare är såklart bra ur en synvinkel – men när allt nu återgår till det normala riskerar vi istället se en puckel av smittofall hos våra barn när det gäller de här sjukdomarna.

Annons

– Generellt sett är det naturligtvis bra att vi sluppit sjukdom men detta är också infektioner som man ska träffa på tidigt i livet och bygga upp sitt immunflrsvar mot, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef på barnakutsjukvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus till Nyhetsmorgon.

Malin Ryd Rinder
Nu kommer vi få en puckel av flera vanliga barnsjukdomar, säger Malin Ryd Rinder till Nyhetsmorgon.

Sjukdomarna som ökar

Man kan kalla det att våra barn byggt upp en immunskuld genom att inte utsättas för några andra visrus under pandemin, förklarar hon.

– Vi har en stor grupp av barn nu som inte träffat på de här vanliga infektionerna. Nu när allt återkommer och återgår till det normala så återkommer de här virusen och det ser man över hela världen.

Det handlar framförallt om RS-viruset som barnläkaren kan se ökar nu. Men även kräksjuka och influensa kan höra till de virus som många barn har svagare immunförsvar mot nu.

Annons

RS-viruset kommit tidigare än vanligt

RS-viruset är den vanligaste orsaken till att barn vårdas på sjukhus förklarar Malin Ryd Rinder, en till två av alla barn som får RS-viruset behöver sjukhusvård. Och då ska man komma ihåg att i princip alla barn får RS innan två års ålder.

Det är framförallt fall av RS som hon ser ökar på barnsjukhuset nu.

Mer sköra för ångest – men också bra effekter!

– Det ganska lätt att förstå att om vi byggt upp en bulk nu, så kommer det här att slå tillbaka.

En del av utvecklingen är dessutom att RS-viruset kommit under en lite annan säsong än vanligt förklarar hon.

Hela sommaren och nu under sensommaren har barn behövt ligga på sjukhus för RS-virus, till skillnad från "vanliga" virussäsonger då RS-viruset brukar bryta ut först tidigt på vintern.

Foto: TT

Annons