En del av

Så inreder du babyrummet – 7 inspirerande idéer

01 mar, 2021 
Linnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Så inreder du babyrummet och barnrummet
Lekfulla detaljer, sprakande färgkavalkad och smarta lösningar. Ladda upp med härlig inredningsinspiration för de allra minsta!
Annons
5 tips på pyssel hemmaBrand logo
5 tips på pyssel hemma

Börjar det bli dags att inreda ett babyrum från scratch eller kanske ge det befintliga rummet ett nytt lyft? Möjligheterna är oändliga när det kommer till babyrum, inte minst när det kommer till färgsättning, materialval och lekfulla detaljer.

Om du är ute efter inspiration eller bara lite hjälp på traven har vi samlat 7 inspirerande idéer för babyrummet.

Så inreder du babyrummet – 7 snygga tips och idéer att inspireras av:

1. Mixa & Matcha

Så inreder du barnrummet med färg
Addera lekfulla detaljer i mängder och blanda gärna gammalt och nytt. Foto: Beckers.

Leksaker må vara till för att roa och underhålla, men de är också alldeles utmärkta (och ofta underskattade) inredningsdetaljer. Skapa personliga miljöer genom att addera leksaker och utnyttja gärna ytor som lätt glöms bort, exempelvis hörn. Blanda med fördel gamla och nya leksaker i olika färg och storlek för ett mer levande intryck.

Annons

2. Utnyttja väggarna

Så inreder du babyrummet med smart förvaring och färg
Maxa ytan i baby- och barnrummet med väggbaserade förvaringslösningar som sparar plats. Foto: Montana.

Smarta förvaringslösningar är A & O för alla åldrar, men är lite extra viktiga när det kommer till baby- och barnrum. Här är nyckeln att förvalta ytan på bästa sätt, framförallt för de allra minsta som spenderar mycket tid utforskandes på golvnivå. Låt förvaringen blomstra på väggarna och var mer selektiv med de golvbaserade lösningarna.

3. Drömmig sänghimmel

Inred med sänghimmel i barnrummet
Inred med sänghimmel för ett mysigt och ombonad intryck i både baby- och barnrum. Foto: Alcro.

En vacker sänghimmel är inte bara vinnande rent estetiskt men också det perfekta verktyget för att skapa en harmonisk och rofylld miljö för både baby- och barnrum. Låt sänghimmeln gå i samma färgskala som resten av rummet, eller bryt av med en annan kulör. Ett tips är att låta sänghimmeln gå i en ljus kulör, som beige eller naturfärg, för en rogivande känsla men också för att öka livslängden – det är lätt att tröttna på något för avvikande/utstickande.

Annons

4. Färgkoordinera

Så inreder du babyrummet med färg
Den enhetliga färgpaletten får mer än gärna smitta av sig på sängkläder och textilier. Foto: H&M Home.

Att inreda med färg är ständigt aktuellt inom inredningsvärlden och kan ge vilket rum som helst ett rejält lyft. En tendens som vuxit sig stark de senaste säsongerna är ton i ton-trenden, som dessutom är väldigt hållbar och tidlös. Låt en mindre eller större yta av babyrummet gå i en och samma färgpalett, allra helst en jordnära eller dovt pastellig variant, som garanterat håller stilen år efter år.

5. Genomgående lekfullhet

Så inreder du babyrummet
Fina mönster och motiv gör rummet mer levande och personligt. Foto: Ferm Living.

Rum för de minsta blir som bäst när de präglas av en lekfull och peppig atmosfär. Testa att måla en större möbel, eller kanske rentav en hel vägg, i en kontrasterande kulör för en livlig känsla i rummet. För dig som vågar är det även fint med mönster och motiv, som rymdinslaget här ovan. Se dock till att testa din idé på en mindre yta innan det är dags på riktigt och utgå ifrån dova eller mer neutrala kulörer som barnet lär trivas med längre.

Annons

6. fram med korgarna

Så inreder du ett miljövänligt barnrum
Håll rummet städat och frakta leksaker från ett rum till ett annat på nolltid med smarta korgar. Foto: Hemtex.

Oavsett om du har vägghängd förvaring eller ej så är en sak säker – leksaker kommer förr eller senare ta plats på golvet. Investera i ett antal korgar, gärna i naturnära material, för funktionell förvaring som dessutom är stilsäker. Variera storlekarna så att det finns plats för objekt i olika storlek.

7. Detaljer med mysfaktor

Så inreder du barnrummet med mysiga detaljer
Inget komplett babyrum utan härliga och ombonade textilier. Foto: Ferm Living.

Värmande plädar, mysiga filtar och gosiga kuddar. En tumregel för heminredning rent generellt är att textilier tillför en ombonad myskänsla – så även i babyrummet. Låt mysfaktorn stå i fokus och ladda upp med gulliga objekt som verkligen sätter stämningen i rummet. Håll gärna utkik efter ekologiska och miljövänliga alternativ med mindre klimatpåverkan och längre livslängd.

Annons