En del av

Hemester med småbarn och bebis i Sverige – tips till sommaren

13 mar, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
mamma med solglasögon
Har ni en nyfödd bebis? Det är inte alltid det lättaste att komma på en smidig semesterplan – men var lugN! Vi guidar dig till 10 ljuvliga platser från norr till söder i sommarsverige som är garanterat barnvagnssäkra.
Annons
Brand logo

Ser det ut som att sommarsemetsern blir på hemmaplan i år? Ofta känns det enklast när man har en nyfödd – och för dig med bebis finns ändå massor att uppleva! Vi har listat några semesterpärlor som passar de allra minsta semesterfirarna – från norr till söder.

1. Fjällpromenad till Bergstugan och Fröå gruva, Åre

Mamma och bebis i fjallen
Frisk luft och fria vidder. Fjällen på sommaren är något särskilt, särskilt efter en lunch eller kaffe på Bergstugan utanför Åre.

Frisk luft och fria vidder. Fjällen på sommaren är något särskilt, speciellt efter en lunch eller kaffe på Bergstugan utanför Åre. Många menar att fjällen är som vackrast på sommaren. Sätt bebisen i en bärstol och vandra några kilometer genom det mäktiga landskapet. Strax utanför Åre ligger Fröå gruva, en numera nedlagd koppargruva. Från mitten av 1700 talet till början av 1600-talet bröts här kopparmalm. Numer drivs restaurang Bergstugan av välrenommerade kockparet Karolina och Johnny Fredriksson i en av de gamla byggnaderna.

Annons

2. Kulturhäng på Carl Larsson gården i Sundborn

Lilla Hyttnäs
Missa inte ett besök i konstnärshemmet Lilla Hyttnäs, en Sverige-idyll i Sundborn som idag är ett museum.

Konstnärsparet Carl och Karin Larsson bodde och verkade med sina åtta barn på den idylliska gården Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna. Hemmet och trädgården har bevarats i originalskick och är en upplevelse för alla sinnen. Det djärva och samtidigt charmiga konstnärshemmet både inspirerar och förvånar, helt klart något för den inredningsintresserade. För barnen finns en skaparverkstad i trädgården och man kan även boka barnanpassade visningar.

Annons

3. Naturupplevelse utöver det vanliga i nationalparken Skuleskogen, Höga kusten

Hoga kusten
Slåttdalsskrevan är en del av det dramatiska landskapet längs Höga kusten. Sätt familjen i bilen och upplev den svenska kusten på nytt.

De senaste åren har Höga kusten, den vackra och dramatiska kustremsan i Ångermanland, fått ett rejält uppsving. Och det är lätt att förstå. Den stora landhöjningen som uppstod efter inlandsisen har skapat ett unikt landskap varför UNESCO har utsett Höga Kusten som ett av Sveriges femton världsarv. Nationalparken Skuleskogen bjuder på fina vandringsleder med höjdpunkten Slåttdalsskrevan, en 30 meter djup och 7 meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget i två delar.

Annons

4. Skärgårdsliv på Grinda, Stockholms skärgård

Skargarsbat Grinda
Nära till stan men ändå allt vad skärgården har att erbjuda. Ön Grinda har både sandstränder, caféer, restauranger och olika boendealternativ.

Ingen sommar utan den svenska skärgården. En liten pärla för dig med bebis är skärgårdsön Grinda utanför Stockholm. Till Grinda tar man sig enkelt med skärgårdstrafiken och väl på plats finns det en uppsjö av möjligheter. Bada från solvarma klippor eller kanske enklare för de minsta: någon av öns fina sandstränder. Vill man bo över finns både vandrarhem, stugor och hotell.

5. Hitta lugnet i Vadstena klosterområde, Östergötland

I den charmiga staden Vadstena i Östergötland ligger Vadstena kloster vars äldsta delar letar sig tillbaka till 1200-talet. Klostret uppfördes av den heliga Birgitta efter att hon fått uppenbarelser av Gud om att grunda ett kloster. Slungas tillbaka till medeltiden och vandra runt med barnvagn i den historiska miljön, njuta av en sval bris från Vättern och besök något av stadens alla caféer och restauranger.

Annons

6. Glamping på Surflogiet, Gotland

Surflogiet på Gotland
Precis vid stranden i skuggan av de hundra år gamla martallarna ligger Surflogiet. Ett litet paradis med rötterna i surfkulturen.

Campa med bebis? Såklart du kan! På populära Surflogiet på Tofta, Gotland vaknar du till vågornas brus i en Hästens säng. Tälten finns i varierande storlek och rymmer två vuxna och två barn. Morgonen börjar med en frukostkorg från restaurangen. Resten av dagen spenderas på stranden eller i en närliggande hängmatta.

Mamma på Surflogiet
Simkunniga barn kan testa på att surfa medan de allra minsta har det bäst på strandkanten.

7. Ekoturista på gården Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping

I Ekoladan övernattar man i ekosviter med eget kök eller dubbelrum ritade av White Arkitekter med helt naturliga och giftfria material.

På Lindeborgs Eco Retreat kan familjer med bebis vakna upp mitt på en levande ekologisk gård med utsikt över sjö, åker och grönsaksodlingar. Ni sover i härliga ekologiska sängar med madrasser av naturgummi, träpanel och kakelplattor av återvunnet material. Gårdskassen som levereras vissa helger innehåller en trerätters middag och frukost – perfekt för dig med bebis och småbarn som gärna äter i egen takt utan att behöva ta hänsyn till andra gäster.

Annons

8. Utomhuskonst på Pilane skulpturpark, Tjörn, Västkusten

Pilane på Tjorn
Som på museum fast utomhus. På vackra Tjörn på Västkusten ligger en av Europas bästa skulpturparker.

Ett måste för konstsugna föräldrar. Inte långt från Skärhamn på Tjörn ligger Pilane skulpturpark. Parken som visar olika verk av ledande konstnärer blev år 2016 utsedd till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska tidningen The Guardian. Du hittar bland annat skulpturer av Charlotte Gyllenhammar, Peter Frie och Jaume Plensa.

9. Långfika på Flickorna Lundgren på Skäret, Skåne

Kungligt gott! Gustav VI Adolf besökte Flickorna Lundgren på Skäret varje sommar och det sägs att hans favorit var Flickornas hembakta vaniljhjärtan.

Här sitter man och har det gott i en lummig trädgård strax intill kustremsan i det lilla fiskeläget Skäret på Skånes västkust. Stället är som hämtat ur en film från förra sekelskiftet med sina traditionella bakverk och personal i förkläden. Så har det också serverats kaffe och kakor här sedan 1938. Bakverken är magiska och medan ni njuter av godsakerna och utsikten kan barnen titta på gårdens djur eller mata fiskarna i den lilla dammen.

Annons

10. Sveriges motsvarighet till the Hamptons på Badhytten, Skanör/Falsterbo

Badhytten i Skanor
Närmare utlandssemestern än så här kommer man inte. På restaurang Badhytten i Skanör/Falsterbo äter du gott i sällskap av havsbrisen från de vita sandstränderna.

Utanför Malmö ligger de exklusiva semesterorterna Falsterbo/Skanör som med sina sandstränder och privilegerade sommargäster kan liknas vid The Hamptons. Sätt på dig dina största solglasögon och ät en god lunch på restaurang Badhytten med utsikt över sanddynor och små badhytter i pastellfärger.

Foto: TT

Annons