En del av

Små barn med mycket energi? Så stressar ni ned i sommar

26 jul, 2023 
Nina Nyström
Lina Ejlertsson och lycklig barnfamilj
Foto: TT
Om man är småbarnsförälder kan en vilsam och återhämtande sommar och semester kännas som en utopi. Så behöver det inte vara, men kanske måste man ­omvärdera bilden av vad återhämtning är.
Annons

Lina Ejlertsson forskar och föreläser om arbetslivshälsa och återhämtning. Hon är dessutom småbarnsmamma. Här ger hon kloka råd för dig som befinner dig i mitt småbarnsåren.

Se också: Därför är det bra för barn att gå på fritids i sommar – enligt fritidspedagogenBrand logo
Se också: Därför är det bra för barn att gå på fritids i sommar – enligt fritidspedagogen
Se fritidspedagogen och läraren Tino Skovlund ge tre bra anledningar till varför du inte behöver ha dåligt samvete för att ditt barn går på fritids i sommar.

Hitta andningshålen

– Återhämtning behöver inte vara flera timmar sammanhängande, en massa egentid eller klassiska återhämtande aktiviteter som att ligga i hängmattan i fyra timmar och läsa. Under småbarnsåren kanske det behöver se ut på ett annat sätt. Då kan det kanske röra sig om några minuter här och där. Andningshålen i vardagen, när allt är lugnt. Något är bättre än inget.

Själv passar hon på att plugga in hörlurarna och lyssna på en ljudbok medan hon plockar med något. Eller sitter på trappen en stund och bara slutar ögonen och njuter av värmen från solen medan barnen hoppar på studsmattan framför.

Lina Ejlertsson
Lina Ejlertsson, på Instagram @Återhämtningsforskaren, forskar i arbetslivshälsa.

Vila tillsammans med barnen

Hon tipsar också om att involvera barnen i din återhämtning.

– Det behöver inte alltid vara att man ska vara från barnen för att få återhämtning. Det som är återhämt­ande för oss vuxna kan ofta vara det även för barnen, och barnen behöver också återhämtning. De kan inte heller köra på med aktiviteter från morgon till kväll. Om du känner att din puls är hög och du behöver åter­hämtning samtidigt som barnen klättrar på väggarna, försök sätta er ner tillsammans och andas lugnt. Lägg handen på magen och sätt ord på hur det känns när vi andas. Det kan man göra i alla åldrar. Då kanske ni alla kan få några minuters återhämtning.

Just att varva aktivitet med återhämtning, är ett av Linas viktigaste tips. Se till att planera in återhämtningen, eller åtminstone skapa luckor för den, varje dag.

Lika viktigt är att ibland lämna hela dagar oplanerade. Dagar för att bara vara och kunna göra det som faller oss in och har behov av i stunden. Glöm heller inte att du också kan behöva återhämtning efter roliga saker!

Här hittar du fler kloka tips ifrån Lina:

Foto: TT, André de Loisted

Annons