En del av

Smakportioner – så introducerar du mat för din bebis

10 mar, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7310473?imageId=7310473&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Emilie Josephson Dalhamn
bebis äter smakportioner
Kul och kladdigt är ledorden när det är dags att börja med smakportioner. När är det egentligen dags att börja och vad ska man tänka på? Vi guidar dig genom introduktionen och ger tips på smaskiga måltider för din bebis.
Annons
Brand logo

De första sex månaderna med bebis är minst sagt sagt omvälvande. Bebisens behov kommer främst och den första tiden handlar till stor del om att amma eller flaskmata. Hur ofta ett spädbarn äter är väldigt olika. En del vill ha mat varje timme medan andra verkar mätta och belåtna med upp till tre-fyra timmar mellan måltiderna. Redan från början är maten och måltiderna mer än bara näring. De ger även en viktig stund av närhet och samvaro. Något som man kan ta fasta på genom hela barnets uppväxt för att skapa goda matvanor.

Den allmänna rekommendationen är att amma eller ge modersmjölkersättning till bebisen är sex månader men innan dess kan man försiktigt introducera vanlig mat.

Från fyra månader: Börja med smakprov

Redan från fyra månader kan man alltså börja med små smakprov eller smaksensationer som det ibland kallas. Oftast märker man om bebisen är redo. Kanske kastar hon lystna blickar på din tallrik eller greppar efter allt ätbart inom räckhåll. Det är ingen vits att påskynda processen om barnet inte visar intresse. Prova att ge små smakprov och se hur hen reagerar. Det kan vara en liten bit kokt, mosad potatis, en mosad ärta eller en annan grönsak. Mängden kan motsvara ett kryddmått ungefär, som du ger med en tesked eller på fingret. Det är inte portioner och hela måltider i det här skedet utan just små prov.

Annons

Från sex månader: Börja med smakportioner

Vid sex månader behöver bebisen börja med vanlig mat för att få mer näring och energi. Då är det alltså dags att börja med smakportioner som successivt blir till hela portioner. Syftet med smakportioner är att vänja bebisen vid olika smaker och konsistenser. Smakportionerna kan vara mjukt kokade små bitar, pressade, rivna eller mosade livsmedel.

bebis äter broccoli
Små bitar av kokta grönsaker är perfekt för din bebis att börja med.

Vad kan man ge som smakportioner?

Du kan till exempel börja med potatis, ris, grönsaker, palsternacka, majs, morot, blomkål, kött, linser, kyckling, ägg eller fisk, och barngröt. Du kan också ge färsk frukt, till exempel mos av banan, äpple eller päron.

Det spelar ingen roll i vilken ordning du introducerar olika livsmedel men många börjar med grönsaker med lite sötare smak, som majs, potatis, morot och sötpotatis.

Annons

Man rekommenderar även att amma eller flaskmata i anslutning till smakportionerna. Först smakportioner och sedan amning/flaskmatning i den ordningen. I takt med att portionerna växer kommer amnings-/ersättningstillfällena glesas ut för att så småningom helt bytas ut till mat eller gröt/välling.

Matschema för en sexmånaders
– ett exempel

07.00: Amning/ersättning
09.00: Smakportion av gröt + amning/ersättning
11.30: Smakportion med kokt mosad potatis, ärtor och kokt, mosad lax + amning/ersättning
14.00: Liten smörgås eller smörgåsrån, mosad frukt + amning/ersättning
17.00: Amning/ersättning
20.00: Amning/ersättning

När bebisen bara vill amma eller flaskmatas

En del bebisar är helt ointresserade av mat och vill bara fortsätta med det trygga bröstet eller flaskan. Initialt är det inget att bekymra sig över men man kan fundera över om bebisen äter mycket på natten och i så fall glesa ut tillfällena, eller låta någon annan än mamma ger smakportioner i början då hon förknippas med amning. Ett knep om barnet inte gillar smakerna är att blanda upp maten med lite bröstmjölk, till exempel med den mosade potatisen så blir smaken mer bekant. Hör efter med BVC för mer råd och uppföljning.

mamma som ammar sexmånaders baby
Ibland kan det vara svårt (även för mamma) att dra ner på amningsmyset.

När börjar man med gröt eller välling?

Gröt och välling är bra mat till frukost och mellanmål till små barn. Börja med några teskeder för att sedan öka på gradvis. Välling kan man också börja med i små smakportioner från sex månader.

Annons

Hemlagad eller berikad pulvergröt från affären?

Barngröt och välling som du köper färdig eller som pulver, innehåller bland annat extra järn. För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Men variera gärna med till exempel hemlagad havregrynsgröt för att vänja bebisen vid smaken och konsistensen.

Smakportioner – förslag på mat att börja med

 • kokt potatis
 • kokt morot
 • kokt sötpotatis
 • majskorn, hela
 • ärtor, hela
 • kokt fisk, till exempel lax
 • finhackad/malen kokt kyckling
 • kokt köttfärs
 • ägg, kokta och delade
 • linser

Komponera så småningom hela måltider baserade på maten resten av familjen äter, men undvik att salta maten till bebisen.

Mat som barn under ett år ska undvika

Barn under ett år man äta det mesta faktiskt, men det finns några livsmedel som man bör undvika eller begränsa

 • Salt
 • Stekt eller rökt mat
 • Grönsaker med nitrat: spenat, grönkål, ruccola, mangold och bladselleri
 • Honung
 • Hela nötter, oliver eller vindruvor: kan fastna i halsen
 • Sötade livsmedel: sötad yoghurt, fil, saft eller kakor
 • Risdrycker eller riskakor: kan innehålla mycket arsenik
 • Viss fisk, se Livsmedelsverket för mer information

Källa: 1177 och Livsmedelsverket
Foto: TT

Annons