En del av

Sofia föddes fyra månader för tidigt – överlevde och får nu åka hem

25 feb, 2021 
Lovisa Svedlund
Sofia Biriņa

När Sofia föddes i vecka 22 vägde hon inte mer än 500 gram, och huden var genomskinlig. Men mot alla odds lyckades läkarna rädda livet på henne.

Annons
Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen förklararBrand logo
Hur kan man vara höggravid utan att veta om det?  – gynekologen förklarar

Sofia Viktoria Birina var beräknad att titta ut på jorden den 1 februari 2021. När hon föddes alldeles för tidigt på ett sjukhus i Skottland – redan 2 oktober 2020 – gav läkarna henne bara en tiondels chans att överleva, skriver BBC.

Då hade hon legat i sin mammas mage bara 22 veckor och fyra dagar.

Lilla Sofia vägde bara 500 gram och var 26 centimeter lång när hon kom ut.

– Bokstavligen storleken av en hand, så skör och liten. Och hennes skin var genomskinligt. Jag var tvungen att vänta två veckor innan jag fick hålla henne första gången eftersom hon var så ömtålig, säger Sofias mamma Egija Biriņa till BBC.

Föddes för tidigt – och överlevde

Sofia har varit inlagd och fick intensivvård på universitetssjukhuset i Wishaw, Skottland. I 132 dagar svävade Sofia i livsfara och läkarna kämpade för hennes överlevnad. Men nyligen fick hon mirakulöst nog lämna sjukhuset tillsammans med mamma Edija och pappa Inar.

Annons

Hennes mamma beskriver tiden som de längsta och mest otäcka dagarna i sitt liv. Under dem har Sofia överlevt inte bara ett hjärtfel, utan också en ögonsjukdom, hjärnblödningar, infektioner och ett flertal blodtransfusioner.

– Jag var på sjukhuset hela tiden. Vissa dagar så länge som 16 timmar och min man kom efter jobbet. Jag ville bara inte lämna henne, speciellt inte de många tuffa dagar då vi inte trodde att Sofia skulle klara sig, säger hennes mamma.

Men sen en tid tillbaka kan Sofia andas själv och fick åka hem bara med en liten syrgastub som stöd. Stort lycka till i framtiden, fina familjen!

Foto: Facebook/NHS Lanarkshire/Egija Biriņa

Annons