En del av

Sommarpyssel för barn – 9 roliga idéer

02 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
sommarpyssel för barn
Har ni pysselsugna barn där hemma? Att ta fram papper, färg, sax och annat kul är en riktigt rolig aktivitet att göra på sommarlovet. Här tipsar vi om nio enkla pyssel ni kan testa i sommar!
Annons
5 tips på pyssel hemmaBrand logo
5 tips på pyssel hemma

Att pyssla med barnen på sommaren är en riktigt rolig aktivitet. Perfekt som sysselsättning på sommarlovet eller efter förskolan, skolan eller fritids. Eller varför inte när sommarlovsdagarna är regniga eller börjar kännas långtråkiga! En extra kul sak med pyssel på sommaren är att man kan ta med sig papper, sax och lim utomhus till en filt på gräset. Eller att riktigt gå loss med färg på ytor utomhus där det inte gör något om det skvätter.

En annan kul pysselkategori man kan ägna sig åt på sommaren är såklart vatten! Att bygga och leka med båtar (se tips längre ned) eller hitta på olika plaskanordningar kan vara rentav förtrollande för barn.

9 sommarpyssel för både småbarn och äldre barn

Ta fram papper, pennor, lim, vatten, baljor, färger – sen är det bara att sätta igång!

Annons

1. Drömfångare med toapappersrulle

Ta vara på lusten att använda och mixa härliga färger på sommaren, till exempel genom att måla en toapappersrulle och fästa remsor av silkespapper. En drömfångare, bläckfisk eller manet – fri tolkning vad man vill kalla sin figur!

2. DIY – pynta cykelhjälmen hemma

Alla barn kan nog skriva under på att det blir roligare att ta på sig hjälmen om man har fått välja helt hur den ska se ut själv! Gå loss med luddigt tyg eller roliga pennor! Enda ni behöver tänka på är att inte montera saker i hjälmen som kan göra den mindre säker.

3. Aktivitetskalender för sommaren

Vet du med dig att dina barn får långtråkigt på sommarlovet? Gör en pysselstund där de får hitta på olika aktiviteter att göra på dagarna, tillsammans med små lappar, instruktioner eller grejer att hänga upp i klädnypor som en aktivitetskalender. Sätt upp fröer att så, skriv ut frågekort med gåtor, små tatueringar eller bara en rolig penna att var kreativ med. På så sätt har ni både et pyssel idag – och alla andra dagar i sommar!

Annons

4. Pimpa saften!

Pärlplattan kan ofta ha fler funktioner än vi kommer att tänka på. Gör roliga hållare till sugröret, eller kanske underlägg att ställa glaset på!

5. Vattenlek!

Använd svampar, tandpetare eller färdiga små flaggor. Vips har ni flytande båtar till dagens lek i baljan eller vid bäcken.

6. Bläckfiskar

Med muffinsformar, lite lim och silkespapper gör ni roliga och färgglada bläckfiskar. Häng upp i ett träd eller ovanför köksbordet!

7. Pyssel med snäckor

Har ni tillgång till en strand? Det är inte bara kul att plocka och samla snäckskal som de är. Skalen är också ett perfekt pysselmaterial! Här har man limmat på piprensare och rörliga ögon, samt målat i fina färger, för att göra roliga krabbor.

8. Baka med trolldeg!

Gillar ni att pyssla med trolldeg där hemma? Fixa gulligaste fikat, perfekt att bjuda en nyvaccinerad mormor, morfar, farmor eller farfar på i skuggan!

9. Roliga pappersglassar

Papper kan användas till mycket! Och vad är inte somrigare än glass?! Till de här behöver du styvt papper, silkespapper som ni räfflar, en häftapparat och snöre att hänga upp härligheten i!

10. Splasha med färg

Sommaren är som sagt en perfekt årstid för att ta med pysslet ut! Har ni inte testat den roliga tekniken att hälla färg i små burkar eller pappmuggar, och sedan splasha ut den genom att slå på burken är det hög tid nu! Konstverken blir rena Picassos!

Annons