En del av

För lite sömn? Då blir föräldrars sömnbrist skadlig

26 apr, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
trött mamma håller om bebis
Sömnbrist under småbarnsåren är ingen nyhet. Men hur länge kan man gå runt och vara trött utan att det är skadligt? Experterna reder ut.
Annons
Så kan föräldrars oro smita av sig på barnenBrand logo
Så kan föräldrars oro smita av sig på barnen

Upp till sex år. Så länge får man räkna med att föräldrars nattsömn är påverkad efter man har fått barn. De första sex månaderna är "värst", sedan börjar barnets sömn successivt bli mer sammanhängande.

Särkilt mammors nattsömn är drabbad de först åren. Det visar ny forskning.

– Det är tydligt att mammor har mer störd sömn än pappor har, vilket kan ha att göra med fördelningen av ansvaret hemma. Enligt studier så minskar den totala sömnen för en mamma cirka en timme per natt och för pappor 13 minuter, säger Kristoffer Bothelius, psykolog och sömnforskare till Aftonbladet.

När blir sömnbrist skadlig?

Men bortsett från att man blir långsam, trött och lättretlig, kan det vara skadligt att sova för lite? På kort sikt påverkas främst humöret och minnet av för lite eller upphackad sömn, sammanfattar Kristoffer Bothelius. På längre sikt kan det leda till depression. Så visst kan längre perioder av sömnbrist påverka måendet och därigenom även föräldraskapet.

Annons

Men kroppen och hjärnan är smart, för ju kortare tid vi får sova desto mer effektiv blir sömnen. Det gör att vi kan anpassa oss och hantera perioder av sömnbrist under småbarnsåren.

Enligt psykologen Hanna Fisher behöver vi också släppa taget om gängse uppfattning om vad tillräckligt mycket sömn är och bli mer okej med att inte vara högpresterande på dagarna.

Hanna Fischer

– Faktum är att vi klarar betydligt mindre sömn än vad vi tror. Det råder en slags kollektiv missuppfattning att man behöver åtta timmars obruten sömn. Ser man tillbaka historiskt så har människan aldrig sovit på det viset, menar Hanna Fischer.

Det handlar också mycket om hur vi tolkar vår sömnbrist. Vad vi känslomässigt lägger i att vara i en period av mindre eller upphackad sömn. Och att som förälder vara snäll mot sig själv och tycka att man är "good enough" oavsett trötthet, obäddade sängar och bröstmjölk på skjortan. Fem timmars upphackad sömn är inte önskvärt, men får vara okej just nu.

Annons

Vikten av återhämtning

Vi vuxna klarar oss alltså på mindre sömn i perioder, men Hanna vill poängtera vikten av återhämtning för att orka. Den kan ske på fler sätt än genom sömn.

– Se till att återkommande skapa tid för återhämtning under den här perioden. Boka in stunder då du helt och hållet ”checkar ut”. Det är förstås individuellt vad som är återhämtning. Det kan handla om att se en serie på Netflix, träffa en kompis eller gå och träna.

Söka hjälp

PÅ BVC kan man få stöd både med barnets och sin egen sömn. För en del föräldrar kvarstår sömnproblemen även när barnet börjat sova bättre. Då kan man behöva hjälp och stöd i form av kbt och samtal med en psykolog. Vänta inte med att söka hjälp om du känner dig nedstämd.

Så motverkar du skadlig sömnbrist under småbarnsåren

Psykologen Hanna Fischers råd för att klara av mindre sömn under småbarnsåren:

  • Dela upp ansvaret: sov varannan natt för att få sova ostört ibland.
  • Dra ner på krav och måsten, du är good enough.
  • Boka in tid för återhämtning: tillåt dig att ”checka ut” minst ett par timmar i veckan.
  • Försök sova eller åtminstone vila när barnet sover.
  • Prata med vänner och bekanta, du kommer inse att du inte är ensam.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet

Annons