En del av

Sonen älskar diadem och klänningar: "Ger fasen i vad folk tycker"

01 dec, 2020 
Lovisa Svedlund
Kid Alfredsson som gillar prinsessor
När Kid fyllde tre år önskade han sig en våningstårta med Alice i underlandet-motiv. Idag är han snart sex – och klär sig bara i kläder från galgarna på flickavdelningen.
– Man pratar om det som om han vore smittad av ett virus, som ”säkert går över till slut”. Men för min del spelar det ingen som helst roll om ”fasen” går över eller inte, säger mamma Madeleine Alfredsson.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Kid är snart sex år och i hans garderob ligger bara rosa tröjor, klänningar, tyllkjolar, blommiga leggings och andra kläder från tjejavdelningen.

I hans låda i badrummet i familjen Alfredssons hus utanför Karlstad ligger tofsar, diadem, hårspännen, smycken och nagellack. Och i Kids rum hittar man en uppsjö av enhörningar, flamingos, barbiedockor, prinsessposters och det stora dockhuset som han önskade sig så när familjen flyttade hit för ett år sen.

Kid och Maddy Alfredsson hemma i köket
Kid har nog alltid gillat typiska ”tjej-kodade” saker, säger mamma Maddy.

Han möblerade och flyttade runt i i huset precis som hans föräldrar Madeleine ("Maddy") och Thomas Alfredsson gjorde i det stora huset.

Om inte vi visar att vi älskar hela honom, vem ska då göra det?

– Kid har nog alltid gillat typiska ”tjej-kodade” saker. Han lekte tidigt med dockor, förälskade sig i alla disneyprinsessorna på tv, valde gärna färgen rosa och så vidare. Han fastnade aldrig riktigt för storebrorsans bilar, berättar hans mamma Maddy.

Annons

Hon driver eget företag som konditor och berättar att för varje år har sonens önskningar om hur födelsedagstårtan ska se ut, blivit mer och mer avancerade.

Kids tårta när han fyllde fem år
När Kid fyllde fem nyligen ville han ha flamingotema på sin tårta.

– När han fyllde tre år var han med och skissade fram en tre våningar hög Alice i underlandet-tårta där både Alice klänning och hattmakarens hatt var ett krav. Och cupcakes till det galna te-partyt såklart. När han fyllde fyra år var det Frost-tema för hela slanten och som blivande femåring var det flamingos som stod på tapeten. Ja, han vet vad han vill, och det med stor bestämdhet, skrattar hon.

Bestämde sig: "Ger blanka fasen i vad folk tycker"

Maddy och Thomas märkte att att ju äldre och mer medveten Kid blev om fina klänningar, smycken, tofsar och nagellack – desto mer önskade han få ha det.

Annons

– Först bar han bara klänning hemma, inte för att han inte ville ha den ute bland folk, men vi som föräldrar ville väl skydda honom från omvärlden kanske.

– Vi tänkte att han kunde bli mobbad, var rädda för vad andra skulle tycka och så. Så jäkla skitfel och idiotiskt tänkt såhär i efterhand, jag ångrar djupt hur vi resonerade, tro mig, säger Maddy.

Familjen Alfredsson

Kid (kallar sig själv Kidelie), 5,5

Bröderna Billy Bob, 9, och Jax, 3,5

Mamma Madeleine ("Maddy") och pappa Thomas

Bor: På en liten gård utanför Karlstad, tillsammans med höns och tuppen Ragnar

En dag satte sig hon och Thomas för att på allvar prata om allt som Kid gillade. De hade alltid pratat med sina barn om att man ska få vara som man vill, och att ingen ska säga till en vad man ska bli. Maddy brukade säga till Kid och hans syskon att de skulle bli fotbollsproffs om det var vad de ville. Samma sak om de önskade få flyga till månen eller bli cirkusprinsessa och sälja glass stående på händerna.

Kid och hans storebror Billy Bob
Kid fastnade aldrig riktigt för storebrorsans Billy Bobs bilar.

Så den där kvällen tog de ett beslut – ville Kid klä sig som en flicka skulle han självklart få göra det.

Annons

– Vi bestämde att vi ger blanka fasen i vad folk tycker och tänker. Från och med imorgon är det han som bestämmer. För visst är det ju så att om inte vi som föräldrar, vi som älskar honom högst av allt, inte kan visa honom att det är okej att vara den han är, att vi är stolta, att vi stöttar och accepterar honom precis för den han är och framför allt, att vi älskar hela honom, vem ska då göra det?

"Någon dryg kommentar"

Men att Kid nu började ha på sig Elsa-klänning på stan, möttes inte bara av hejarop. När de är ute med familjen får de ibland blickar, säger Maddy.

– Lite himlande med ögonen eller lite tissel tassel bakom ryggen kan det vara. Någon dryg kommentar om att pojkar inte har klänning, att jag borde ge mig nu och någon skämtsam kommentar – som för övrigt inte alls är på skämt, det fattar jag ju – om att jag gör honom till gay om det får fortsätta såhär.

Oftare är det dock mildare än så. "Bara" att de flesta tror att han är en flicka. Personal i butiker och andra kan bli förvånade till när de Maddy säger "han" till Kid och inte "hon".

Annons

– Som att de hajjar till lite och funderar på vad jag precis sa. Det kan bli himla roligt ibland.

Men så finns också något helt annat på andra sidan av myntet.

Maddy delar med sig mycket av livet med familjen och Kid på sina sociala medier – och där är det bara fina ord.

Jax och Kid Alfredsson
Kid och lillebror Jax.
Kid Alfredsson med sin docka hemma i soffan
Tofsar, prinsessposters och Frost – saker som Kid älskar!

– Jag får så otroligt mycket kärlek från alla som läser mina texter. Det kommer mail, meddelanden, sms och även folk som kommer fram i verkliga livet och berömmer vårt sätt att vara som föräldrar. Det värmer så djupt i hjärtat, säger Maddy .

Annons

"Som om det vore ett virus"

Även om de rent positiva kommentarerna om Kid är långt fler än de negativa, finns också en gråzon i folks reaktioner, säger Maddy.

– Mina vänner och folk i min närhet säger ofta att "Det går nog över snart ska du se”. Jag försöker att inte diskutera saken, även om hela mitt inre så gärna vill. Jag vet ju att de inte menar illa men ja, det kanske bara är en fas, så kan fallet absolut vara, men so what? Känslan över att man pratar om det som om han vore smittad av ett virus, som ”säkert går över till slut”. Men för min del spelar det ingen som helst roll om ”fasen” går över eller inte.

Om hon ska vara helt ärlig så vill hon inte att den ska gå över faktiskt.

– Nej, så är det. Jag älskar ju allt vi har gemensamt. Att vi har matchande naglar, att vi flätar hår, shoppar klänningar, tittar på sminktutorials på Youtube och pratar om alla outfits som prinsessorna i filmerna har.

– Han är min pojke, och en lycklig sådan, det är allt som räknas i mina ögon.

Foto: Privat

Annons