En del av

Separera med små barn – 3 hjälpande tips på vägen

16 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Mamma som leker med barn i sängen
Att skilja sig eller separera i sin relation när man har små barn är svårt för de flesta. Hur ska man se till att barnen mår bra när man själv går igenom en kris? Var ska de bo nu? Hur visar de sin sorg? Frågorna är många. Motherhood lät några psykologer ge sina bästa råd till dig som skiljer dig och har småbarn.
Annons
Välkommen till MotherhoodBrand logo
Välkommen till Motherhood

Vad ska jag tänka på om jag separerar och har småbarn?

Det kan kan vara riktigt tufft att splittra upp sig som familj. Samtidigt som du som vuxen går igenom något som ofta känns krisartat, behöver du tänka på barnens mående – och hitta praktiska lösningar som blir bra för dem.

Du ska försöka hålla dig över vattenytan själv och samtidigt finnas där för dem.

Känns det överväldigande är du definitivt inte ensam.

Skilja sig och ha små barn

Men det finns några saker du kan tänka på som kanske gör det lite enklare att rida ut de värsta stormarna.

Till exempel kan det vara viktigt både för dig och barnen att ni känner att ni har en nära och bra kommunikation när det händer svåra saker mellan er som föräldrar eller vuxna. Barnen behöver till exempel förstå att kärleken mellan vuxna kan ta slut, men aldrig kärleken till ett barn.

Det är inte helt ovanligt att barn börjar fundera på om det är deras fel.

Det kan också vara bra att ha lite koll på barnens reaktioner. Ibland reagerar inte barn tydligt eller så som vi tror på jobbiga saker. Som förälder kan man därför behöva ha ögonen öppna för hur just mitt barn visar sina känslor när ni vuxna separerar.

3 tips – skilsmässa med små barn i familjen

Motherhood bad skilsmässotjänsten EndBright att komma med sina bästa tips på vad man kan tänka på när man skiljer sig och samtidigt har små barn i familjen. På företaget finns bland annat psykologer som jobbar dedikerat med att stötta personer som går igenom skilsmässor.

Här är psykologernas tips:

  1. Försök att prata er samman om hur barnets vardag ska fortsätta efter separationen och försök i möjligaste mån att inte göra för stora förändringar. Små barn har större behov av trygghet och förutsägbarhet. Att måna om att förskola, skola och aktiviteter får rulla på som vanligt när andra förändringar sker, är bra.

  2. Tänk på att små barn kan uppvisa olika beteenden och känslor vid en separation och alla är kanske inte lika lätta att koppla till separationen. Till exempel kan små barn bli mer klängiga under en period, mer rädda, inte våga sova i egen säng, bli mer aktiva, få större känsloutbrott för stort som smått, bli svårare att hantera och ibland uppvisa övergående tvångsmässiga beteenden som till exempel speciella ritualer för att säga hejdå eller god natt.

    Detta kan pågå en tid, men allt eftersom barnet landar i den nya situationen och vänjer sig brukar de avta. I vissa fall kan man behöva söka professionell hjälp för att komma vidare.

  3. Var noga med när det gäller små barn att förklara att kärleken mellan två vuxna kan ta slut, men inte kärleken till barnet. Det är en annan typ av kärlek. Det är inte alltid så enkelt för ett barn att förstår varför föräldrarna väljer att separera. Det är inte helt ovanligt att barn börjar fundera på om det är deras fel. Det kan därför vara viktigt att förklara för barnet att det inte har något med barnet att göra.
Annons