En del av

Så tar ni er igenom vabruari – 4 värdefulla tips

21 jan, 2022 
Emma Castman
Vi närmar oss årets andra månad, februari… Eller kanske mer känd som vabruari bland småbarnföräldrar. Här tipsar Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24, om hur du smidigast tar dig igenom diverse smittor.
Annons

Visste du att en vuxen person i snitt har tre till fyra förkylningar per år, medan barn har mellan sex och åtta? Men varför blir barnen alltid sjuka i just februari?

TV: 4 sätt att hantera vabruari - så gör duBrand logo
TV: 4 sätt att hantera vabruari - så gör du

Anledningen är att vi umgås mer inomhus under de kalla vintermånaderna, och genom det enklare kommer i kontakt med andra personers smitta. Smittan sprids till exempel på förskolor och skolor där barnen leker med samma leksaker. Nyser ett barn på en leksak som sedan stoppas i munnen av nästa barn, ja då är spridningen i gång – och ganska svår att undvika. Därtill blir barn oftare sjuka än vuxna eftersom de inte har ett färdigutvecklat immunförsvar.

Så minskar du risken för sjukdom

Att helt och hållet ducka för vabruari är svårt, men det finns tips på saker att tänka på för att göra den vabb-tunga månaden lite enklare.

– För att minska risken för sjukdom är god hygien viktigt. Se till att både du och barnet tvättar händerna med tvål och vatten efter att ni varit ute bland andra människor, som i mataffären eller kollektivtrafiken och umgås utomhus i den mån det går. Virus och bakterier smittar lättare i inomhusmiljö. Försök därför att umgås med släkt och vänner utomhus, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

Tips: Förenkla vardagen under vabruari

  • Förbered dig - fyll på ditt husapotek med hostmedicin, febernedsättande och nässpray. Då är ni redo om, och när, sjukdomen slår till.

  • Be om hjälp - kom ihåg att du kan dela på vabben med en partner, eller en släkting eller vän om du är ensamstående.

  • Gör det mysigt - försök att göra det bästa av situationen om ditt barn blir sjuk. Har ditt barn en förkylning kanske ni kan ha en mysig filmstund eller försöka er på att komma ut och få lite luft.

  • Ta hand om dig själv – blir vabruari en tuff tid för familjen kan det vara lätt att åsidosätta sig själv och få en känsla av att du inte räcker till, varken hemma eller på jobbet. Men kom ihåg att vara snäll mot dig själv och göra saker som får dig att stressa ner och må bra.

Foto: TT

Se också: Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?Brand logo
Se också: Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?
Annons