En del av

Barnläkaren: Förbjud vattkoppspartyn: "Kan vara livsfarligt"

27 maj, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn

Vattkoppor är något alla barn ska igenom, eller? Tvärtom är det en onödig smitta, menar barnläkaren Pontus Johansson som vill varna för så kallade vattkoppspartyn: "Det kan till och med vara livsfarligt".

Annons
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomarBrand logo
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomar

Sedan många år finns ett effektivt vaccin mot vattkoppor i Sverige, men det är inget som ingår i det vaccinationsprogram som alla svenska barn erbjuds. Därför är vattkoppor idag vanligt förekommande bland barn i förskoleåldern.

– Oftast passerar vattkoppor utan större komplikationer, men inte sällan blir smittade barn tagna under ganska lång tid. En uttalad vattkoppsinfektion kan vara jättejobbig och med blåsor i munnen kan barnet få svårt att äta och dricka. Dessutom drabbar det även hela familjen då en förälder behöver vara hemma under en längre tid, menar barnläkaren Pontus Johansson.

Pontus Johansson är barnläkare och neonatolog på Lillugglans BVC i Göteborg.Gå på vattkoppsparty – inte okej

Myten att det är bra att låta barn få smittan tidigt genom att ordna så kallade vattkoppspartyn vill Pontus Johansson ta död på.

–Att frivilligt smitta eller att ge smitta är faktiskt olagligt, man ger potentiellt någon en livsfarlig smitta. Dessutom finns det en fas i sjukdomsförloppet, precis som med covid, när det är en betydande mängd virus som överförs. Det betyder att man kan bli mer sjuk än vad man annars behövt att bli.

Annons

När är vattkoppor farligt?

För de allra flesta är vattkoppor besvärligt men inte farligt. Dock kan bakterier komma in via skadad hud vid blåsorna och orsaka sekundära hudinfektioner. Hosta tillhör också sjukdomsbilden eftersom många barn får blåsor i luftrören. I ovanliga fall kan viruset ge en svår hjärninflammation hos barn och vuxna kan drabbas av lunginflammation eller stroke.

– Det finns även risk att vattkoppor drabbar lillhjärnan och påverkar balansen. Så vad är man rädd för? Jo, att barnet blir så sjukt så att det får allvarliga, bestående skador, förklarar Pontus Johansson

"En onödig smitta"

– Generellt tycker jag vattkoppor är en onödig smitta. Även om riskerna är små så är det en besvärlig sjukdom som kan undvikas genom vaccin, vilket idag sker i många andra länder i västvärlden.

Få koll på vattkoppor!

  • En mycket smittsam virussjukdom som oftast drabbar barn.
  • Smittar mest från några dagar innan första koppan till ungefär sex dagar efter.
  • De flesta blir sjuka ungefär två veckor efter att ha smittats.
  • Sjukdomen börjar ofta med feber och värk i kroppen, följt av kliande utslag. Även hosta förekommer eftersom det ofta finns vattkoppor i luftrörens slemhinnor.
  • Leder oftast inte till allvarliga följder, men huden kan bli infekterad av att bakterier kommer in vid blåsorna.
  • Det finns vaccin mot vattkoppor. I dagsläget måste föräldrar som väljer att vaccinera sina barn stå för kostnaden själva.

När ska man söka vård vid vattkoppor?

Ibland kan barn med vattkoppor bli så pass påverkade att man behöver söka läkarvård. När man som förälder inte känner igen sitt barn brukar det vara ett tecken på att något inte är som det ska.

– När barnet är allmänpåverkat, inte orkar äta eller ens dricka, har utbredda och infekterade utslag som gör ont och/eller har feber som inte ger med sig bör man kontakta sjukvården, säger Pontus Johansson

Foto: TT

Annons