En del av

Vad gör jag om min bebis somnar eller är frustrerad under amning?

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Är din bebis frustrerad eller somnar vid amning? Här listar barnmorskan några saker du kan göra.
Annons

Har du några en bebis som är frustrerad och orolig, eller somnar, under amningen? Då är du inte ensam.

Att barnet inte vill amma så smidigt som du själv önskar händer de flesta någon gång.

Men vad gör man om bebisen bara somnar när man amma? Eller om bebisen är frustrerad eller orolig – och inte vill äta av den anledningen?

Min bebis är orolig och frustrerad under amning

Det finns inget generellt svar på frågan vad man ska göra om en bebis inte vill amma och visar tecken på att den är frustrerad eller orolig. Man kan gärna ta hjälp på bvc för att förstå om det finns någon speciell anledning.

Däremot finns en väldigt vanlig anledning till att bebisen blir frustrerad under amningen, berättar barnmorskan och influencern Asabea Britton.

– Ett vanligt skäl till att en bebis är frustrerad vid bröstet är att den vill att mjölken ska komma långsammare eller snabbare.

Om du misstänker att det här gäller för din bebis finns några olika saker man kan testa, förklarar hon:

Det är inte alls ovanligt att barn är oroliga, frustrerade eller somnar under amningen.

– Vill barnet att mjölken ska komma långsammare kan man till exempel testa att amma i upprätta ställningar som hindrar att mjölken rinner ner för fort. Eller liggande så överskottsmjölk rinner ut ur mungipan. Om barnet däremot verkar vilja att mjölken ska komma fortare kan man dels testa att varva bröst så man håller igång ett starkt flöde under amningen, och dels att handmjölka innan man lägger barnet till bröstet. Då att mjölken rinner till snabbt när barnet tar tag.

Annons

Om barnet är oroligt snarare än frustrerat kan man också behöva ta hjälp av bvc för att att ta reda på orsaken. Däremot finns även här några tekniker man kan använda för att göra barnet lugnare.

– Samma sak, det beror på orsaken till oro såklart. Men testa att amma i olika ställningar, i rörelse och i bärsjal, säger Asabea Britton.

Min bebis somnar under amning

En annan vanlig sak som kan hända är att barnet somnar under amningen. Här finns en rad små rörelser och tekniker man kan ta till, förklarar barnmorskan:

– När bebisen somnar vid bröstet utan att man tycker den ammat tillräckligt kan man testa att klä av barnet, lägga barnet hud mot hud, röra barnets händer och fötter, byta bröst. Man kan också handmjölka om barnet fortfarande har bröstet i munnen för att få ner lite mer mjölk och trigga igång att bebisen börjar suga igen.

– Är det en nyfödd bebis som är lite svårväckt testa att handmjölka/pumpa ut bröstmjölk och ge på tesked för att se om barnet piggnar till och blir sugen på att få i sig mer.

Foto: TT

Annons