En del av

Vintertid 2020 – snart ställer vi om för kanske sista gången

21 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Vintertid 2020 - snart ställer vi om
Sista omställandet till vintertid! För småbarnsföräldrar låter väl inte detta helt dumt ändå? Hur många gånger har vi inte tvingats gå upp 05.00 istället för 06.00 bara för att någon bestämt att tiden ska ändras, det struntar ju ungarna i!
Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Söndag den 25 oktober är det dags igen – klockan ska vridas tillbaka en timme. Klockan 03.00 blir då 02.00, och för alla med barn är det lika med en MYCKET värdefull timme kortare sömn. Beslutet togs av EU-parlamentet den 26 mars 2019.

Därför har EU-parlamentet tagit beslutet

Marita Ulvskog, EU:s ordförande i sysselsättningsutskottet.
Marita Ulvskog.

När omställningen sker två gånger per år leder det stundvis till att EU-länderna befinner sig i tre olika tidzoner. Målet är att med att ha tagit detta beslut är således att undvika detta och underlätta det interna samarbetet inom EU.

– Det här är en viktig fråga för många EU-medborgare. Det har länge varit problematiskt och det är många som hör av sig med besvär gällande den här tidsomställningen, berättade EU:s ordförande i sysselsättningsutskottet, Marita Ulvskog (S) till Aftonbladet under våren 2019.

Annons

Tidsomställningen slopas hösten 2021 – det här innebär det

I Sverige har vi ställt fram och tillbaka klockan mellan sommar- och vintertid i 40 år. Nu ska varje medlemsland ta beslut om huruvida man vill ha sommartid eller vintertid konstant.

Tidsomställningen slopas hösten 2021, och enligt Marita Ulvskog är förhoppningen att länderna ska hinna samordna sig. Man vill undvika risken att omställningen ändå leder till en allt för stor mix av tidzoner bland länder som ligger nära varandra.

Och för alla föräldrar – ja detta kanske egentligen bara innebär att man besparas på någon veckas extra trötthet varje år. Att 06.00 blir 05.00 och 05.00 blir 0a4.00 har ju svidit genom åren, men samtidigt trivs man ju desto mer när sommartiden kommer tillbaka… Men att vara lite småtrött konstant året runt istället för fram och tillbaka-hoppandet är väl ändå att föredra?

Vad tycker svenskarna?

Aftonbladet har en frågepoll, som hittills besvarats av nästan 250 000 svenskar. I denna undrar man om svenskarna föredrar att få sommartid eller vintertid konstant varav ställningen för närvarande är: 66 procent för sommartid och 34 procent för vintertid. Det verkar med andra ord finnas en hel del morgontrötta föräldrar i vårt avlånga land...

Källa: Aftonbladet

Annons