En del av

Vivi Wallins bästa hacks för att sänka mammakraven: ”Frukostmat till middag”

01 okt, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund

Med två stora mammakonton på Instagram vill Vivi Wallin hjälpa föräldrar att sänka kraven i vardagen. Men hur gör hon själv för att göra just det?
– Länge överlevde vi på att en dag i veckan äta frukostmat till middag, säger Vivi Wallin.

Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Vivi Wallin har med sina två Instagramkonton på några år blivit en stor profil för många mammor i Sverige. Nyligen har hon släppt boken En mammas överlevnadshandbok : insikter & hacks för en enklare och roligare vardag.

Men hur gör hon själv för att få en enklare och roligare vardag?

– För mig handlar det mycket om att sänka ribban och förväntningarna. Ofta tror vi att det behöver vara så avancerat i föräldraskapet, säger hon till Motherhood.

Ett knep hon brukar ta till är att tänka på vad som faktiskt gör hennes barn glada. Ofta inte alls det krångligaste eller dyraste man kan tänka sig.

– Ibland när man är ledig tänker man att man behöver åka till lekland eller, på semester, tivoli eller utomlands. Men små barn är glada bara de får springa mellan några hyllor på Bauhaus, skulle jag säga. Man måste inte hela tiden känna att man ska göra massa genomtänkta barnaktiviteter, säger hon.

Annons

Under de år som Vivi Wallin drivit sina Instagramkonton Mammasanningar och Fixasjälv har hon känt att det finns en efterfrågan på det enklare och mindre tillrättalagda föräldraskapet på sociala medier, berättar hon.

Små barn är lika glada när de får springa mellan några hyllor på Bauhaus

Och likadant har hon tänkt när hon skrivit den nya boken. Dels ska smarta och konkreta hacks i vardagen hjälpa mammor och föräldrar att sänka kraven och prestationerna, säger hon.

– Och dels är själva boken byggd så att man ska kunna saxa och läsa den både om man har 290 sekunder över eller två timmar. Den har till exempel många inspirerande listor.

6 hacks – förenkla vardagen med småbarn

Vivi Wallin bjuder på några av tipsen från En mammas överlevnadshandbok : insikter & hacks för en enklare och roligare vardag

När ni ska ha barnkalas:

  • Underlätta kalasplaneringen genom att dela upp kalaset i 15-minutersblock. Två timmar blir åtta kvartar, och kvartarna har olika aktiviteter.
  • Välj en enkel kalasplats! Kanske pulkabacken, trädgården, gården, föreningslokalen eller gympasalen.
  • Slipp kasta mat! Gör plåtar med pizzor och skär i små slicar eller servera korv i bröd som är delade på mitten. Mindre portioner helt enkelt!

När familjen behöver mat NU:

  • Femminuterspasta! Koka snabbmakaroner, blanda i en smaksatt creme fraiche, en näve frysta ärtor och klipp ner lite skinka. Klart!
  • Servera mat i korvbröd till små matvägrare. Då blir allt roligare.
  • Styckfrys rester, en dag när du behöver det som mest har du en hel pytt i panna i frysen.
Annons

Hur har du själv lärt dig att ha den här inställningen?

– Jag har gått till psykolog och pratat mycket om det med mina vänner. Man inte kan vänta och tänka att det blir bättre, utan behöver jobba på att sänka ribban hela tiden. Jag får själv öva hela tiden.

– Jag tror man behöver tänka mycket som förälder att så länge man försöker och anstränger för att se till barnens bästa så duger man.

Kaos i köket med barn och mamma
Smarta hacks i vardagen kan hjälpa mammor att sänka kraven, menar Vivi Wallin.

För att förenkla sin egen vardag använder hon många av hacksen som finns i boken. Men ska hon lyfta några lite extra handlar det om att göra maten lite enklare. Till exempel att ha en pyttlåda i frysen där man slänger ner alla rester, två överblivna köttbullar, en skinkbit eller lite morötter.

– Länge överlevde vi också på att en dag i veckan äta frukostmat till middag. Barnen älskade det! Som förälder kände man sig dålig de tyckte ju verkligen bara att det var spännande och roligt.

Foto: Anna Winér/TT

Annons