En del av

Ny studie – Frost och Greta Gris kan påverka ditt barn negativt

04 dec, 2020 
AvLinn Seipel
Greta gris och Frost.
Forskare riktar nu skarp kritik mot familjefilmer och barnprogram som Greta Gris och Frost. Den förvrängda bilden av våld och smärta riskerar att skada barns empatiska förmåga, menar en ny studie.
Annons
Våra topp 5 teckande DisneyfavoriterBrand logo
Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter

Studien är utförd av universitetet vid Bath i England och det kanadensiska universitet i Calgary, och består av 52 timmar granskat material. Detta inkluderar totalt tio animerade familjefilmer och sex populära TV-serier, och målet var att undersöka hur smärta skildras i innehåll producerat för barn.

Granskade filmer var bland annat: Frost, Våra husdjurs hemliga liv, Zootopia och Toy Story 3 och 4. Bland de analyserade tv-serierna fanns populära Greta Gris, Paw Patrol och Octonauterna.

9 våldsamma skador i timmen

Under dessa 52 timmar identifierades situationer som innehåller smärta totalt 454 gånger. Av dessa var närmare 80 procent väldigt våldsamma skador, medan resterande var vardagliga skador – såsom att ramla, eller slå i tån.

Studien pekar på att producenter bör tänka om kring hur de illustrerar smärta på ett mer vardagligt sätt, så att barnen i högre utsträckning kan relatera och lära sig av det dem ser.

Annons

– Det är otvivelaktigt så att media spelar en stor roll gällande hur barn lär sig om världen, säger Dr Melanie Noel, en av professorerna från universitetet i Calgary till Daily Mail och fortsätter:

– Och detta sänder fel budskap till barn.

Avsaknad av empati

När en karaktär skadas, är det också sällan rollfigurerna som bevittnat skadan uppvisar någon empati till det inträffade, menar forskarna.

– Vi är övertygade om att de här programmen kan göra så mycket mer för att hjälpa barn förstå begreppet smärta, och framförallt är det viktigt att de visar mer empati när karaktärerna skadar sig, säger Dr Abbie Jordan, medskribent till studien, enligt Daily Mail.

– Det är viktigt för att påverka hur barnen interagerar med andra när en av dem skadar sig, exempelvis om en kompis ramlar i lekparken.

Skillnad på tjej- och killkaraktärer

Man upptäckte också en skillnad mellan könen. De manliga karaktärerna visade i högre utsträckning än de kvinnliga när de skadats genom förändrade ansiktsuttryck.

– Sättet smärta porträtteras på idag lär små barn att smärta inte är något som förtjänar hjälp eller empati från andra, och att den upplevs och besvaras olika beroende på om du är pojke eller flicka, menar Dr. Noel.

Forskarna hoppas på att studiens resultat kan komma att påverka hur framtida produktioner inom barnfilm och tv väljer att illustrera smärta, och göra det mer verklighetstroget.

Forskningen publicerades nyligen i tidskriften Pain.

Annons