Carl-Einar Häckner om frivilliga barnlösheten – så lever han i dag

5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren
1:06

Efter reklamen: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

(1:06)

Slå på ljud


I drygt 30 år har Carl-Einar Häckner underhållit Sverige i egenskap av trollkarl, illusionist, komiker, sångare, skådespelare och varietéartist.

Kärleken till trollkonsten var det farmor som blåste liv i, när hon tog med sig Carl-Einar upp på vinden i hennes Jönköpingshem och lät honom upptäcka faderns gamla trollerilåda.

Häckner själv föddes i en förort till Göteborg. Och det var i storstaden som han, vid tolv års ålder, blev invald i den prestigefulla Göteborgs Magiska Klubb som den yngsta medlemmen någonsin.

90-talet präglades av några av Stockholms mest kända stand-up-scener och sedan dess har mångsysslaren haft föreställningar på Dramaten, Liseberg och Riksteatern. Dessutom har han rest världen runt och trollat för några av de mest kräsna publiker som finns.

Hur lever han i dag?

Så lever trollkarlen Carl-Einar Häckner i dag

Den i dag 53-åriga ”trollerikonstnären”, som han en gång envisades med att bli kallad är i dag bosatt i staden som hjärtat klappat för i alla år; Göteborg.

Sedan år 1992 har Carl-Einar skrivit krönikor i några av stadens lokaltidningar, bland annat Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

”Annars var julen bra. Nyåret var tyst, långt ifrån raketer och smällare. Hunden Matchka mådde bra. Jag har inte gett upp hoppet än om det goda i människan. Själv hoppas jag på att bli biten av en vampyr så jag slipper problemet med att dö”, skrev han i en av 2023:s första krönikor i tidningen.

Carl-Einar Häckner spelade mot Izabella Scorupco i filmen Petri tårar från 1995.

Carl-Einar Häckner spelade mot Izabella Scorupco i filmen Petri tårar från 1995. Jan Erik Henriksson/TT

I helgen stundar deltävling ett av Melodifestivalens Sverigeturné, och det första stoppet är Göteborg. Carl-Einar Häckner är en av flera välkända ansikten som gästar deltävlingen för underhållande mellanaktsnummer.

– Det är lite pirrigt. Jag var med 1997 och gjorde en hel mellanakt, det var väldigt roligt då, säger Häckner till Expressen och utvecklar vidare:

– Jag tänkte till när de frågade mig och undrade vad jag skulle göra. Men sedan fick jag höra en inspirerande låt, jag kan inte säga vilken det är, men jag har jobbat med den och försökt göra lite effekter till den.

Trollkarlen Carl-Einar Häckner uppträder på Liseberg år 2013.

Trollkarlen Carl-Einar Häckner uppträder på Liseberg år 2013. Jan Wiriden/GT/TT

Marko Lehtosalos okända pappa – talar ut om tuffa tiden: ”Ingen relation”

Hur står det till med magin på kärleksfronten då? Trollkarlen var, under tolv års tid, tillsammans med den tyska cirkusartisten Sille ”Silea” Adolph, som bland annat agerat lindansös åt honom under åren.

År 2016 satte Häckner upp den omskrivna föreställningen Skärvor, som handlar om att laga något som är trasigt, där han skildrade känslorna efter hans och Sileas uppbrott, som vid tidpunkten hade ett par år på nacken.

Våren 2021 lät dock Carl-Einar meddela, i en intervju med tidningen Faktum, att exparet hade börjat träffas igen och att de delade ett liv ihop.

Han var dock noga med att påpeka att de inte hade identifierat förhållandet. Huruvida de är ett par i dag eller ej får förbli trollkarlens privata ensak.

Carl-Einar Häckner om frivilliga barnlösheten: Aldrig varit säker

Även om han är utbildad företagsekonom så är det trollkonsten som haft det hårdaste greppet om hjärtat, och det är framträdandena han vigt livet åt.

I intervjun med tidningen Faktum berättade han att anledningen bakom den hängivenheten grundar sig i idén om att ”bli del av något större”. Större än honom själv.

–Massa pucklar och pister. Men för mig har det varit viktigt att ändå hålla på, att vara på väg. Jag kanske inte varit mest framgångsrik, men jag har varit nyfiken och testat olika saker; språk, genrer och länder. Jag är inte bäst på allt. Det vet jag. Men jag har valt det här, berättade han då, vilket osökt får honom att fundera över beslutet att vara frivilligt barnlös.

–Det här är vad jag gjort. Jag har inga barn.

Men det är inte så att karriären stått i vägen för några hemliga pappadrömmar. Nej, han förklarar vidare att han aldrig varit hundra procent säker på om han ville ha barn.

Att han har en omhändertagande ådra råder det dock inga tvivel om. För några år sedan klev nämligen hunden Matshka in i hans liv. Matshka är en gatuhund, en blandning mellan border collie och berner sennen, från Moskva.

År 2020 skrev Carl-Einar i en krönika att Silea var Matshkas matte vid tidpunkten och att hunden inte bör bo med små barn. Husse skrev vidare:

”Jättesöt, hundra procent fluffmonster med tjock, fladdrig päls”.

Ja, det var nog kärlek vid första ögonkastet mellan trollkarlen och hunden som fångat hans hjärta!

Foto: Andreas Altwein

Se också: Carolina Gynnings tuffa tid under modellåren
1:27

Efter reklamen: Se också: Carolina Gynnings tuffa tid under modellåren

(1:27)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Anna Sahlenes barn går i mammas fotspår – här är Lily och Orlando i dag
Hannah Widell om yngre kärleken: Han ligger 16 år bakom mig
Alicia Vikanders familjeliv i Portugal – två år efter sonens födsel

Utvald läsning