En del av
ANNONSSAMARBETE MED FÖRSÄKRINGSKASSAN

Dela lika på föräldraledigheten – 5 fördelar

11 jul, 2025
AvJessica Lagergren
Getty Images
Nära kontakt med barnet, starkare förankring på arbetsmarknaden, högre lön och bättre pension. Det finns många fördelar med att dela lika på föräldraledigheten. Vi har listat fem positiva saker som du kanske inte har tänkt på.

Du är eller ska förmodligen bli mamma eller pappa och har börjat fundera på det här med föräldradagar. Ett tips på vägen är att planera i tid. Enligt en undersökning som Försäkringskassan gjort visade det sig att majoriteten börjar planera under graviditetsvecka 27-40. Genom att planera tidigare slipper ni stress och kan njuta maximalt av ledigheten tillsammans med ert barn. Med Försäkringskassans verktyg “Räkna på Föräldrapenning” kan du se ungefär hur mycket du får och hur länge dagarna räcker.

Räkna på din föräldrapenning här

Sätt er ner och planera era föräldradagar tillsammans.Foto: Per Groth

1. Det finns inga rätt eller fel

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till föräldraledighet. Att dela lika har många fördelar och det viktigaste är att det passar just er familj. Sätt er ner tillsammans och prata om vad ni vill ha ut av er föräldraledighet och planera tiden framåt. Föräldraförsäkringen är flexibel och går att kombinera på många sätt. Till exempel att ni är lediga varannan månad eller varannan dag.

– Det viktiga är att låta det bli en aktiv fråga då den handlar om "den viktigaste tiden i livet". Frågan är inte heller statisk utan kan ändras under tiden även när man blivit föräldrar, säger Fredrika Järnehall Box, områdeschef på Försäkringskassan.

Fredrika Järnehall Box är områdeschef på Försäkringskassan.

2. Barnet blir trygg med båda

När barnet har två föräldrar och de har möjlighet att dela lika på föräldraledigheten skapas en likvärdig anknytning till er båda. När båda får tid med sitt barn växer man i rollen som förälder och lär känna sitt barns personlighet och egenskaper. För kärleksrelationen kan det också ha fördelar att dela lika, att känna att båda gör lika mycket för den nya familjemedlemmen kan stärka bandet mellan er som par. Den ömsesidiga respekten för varandra kan öka när ni båda är medvetna om hur det är att vara hemma på heltid och ta hand om en bebis eller ett barn.

– Planera gärna för de första två åren av barnets liv. Gör en budget för de första två åren, inte bara det första året, utan också för till exempel vab vid förskolestart. Du kan ta ut föräldradagar fram till att barnet är 12 år, säger Fredrika Järnehall Box.

Att dela leka kan stärka bandet mellan er som par.Foto: Per Groth

3. Lika starka på arbetsmarknaden

Många kan känna en oro för att vara borta från sitt arbete en längre tid. Genom att dela lika på föräldraledigheten får båda möjlighet att behålla sina jobbidentiteter, samtidigt som ni kan vara den bästa mamman eller pappan till ert barn. Normer på arbetsplatsen kan spela in, ofta vill man göra som alla andra gör. Om många andra pappor på en arbetsplats är föräldralediga är det mer naturligt att själv ta ut ledigheten.

– Den som tar större delen av föräldraledigheten brukar även vara den som vabbar mer och arbetar mer deltid. Längre frånvaro från arbetsmarknaden kan även påverka löneutvecklingen, säger Fredrika Järnehall Box.

Att använda sig av dubbeldagar kan vara ett bra sätt att dela på ansvaret.Foto: Per Groth

Visste du att...

Sammanlagt kan ni som föräldrar ta ut 480 dagar per barn? Delar ni lika blir det 240 dagar var.

4. Minskad stress

Att få barn kan öka stressen, både för den som arbetar som missar tid med sitt barn och för den som är hemma och har allt ansvar för den nya familjemedlemmen. Genom att dela lika på ledigheten kan ni minska stressnivåerna och dessutom få ökad förståelse för hur den andra personen har det. Att känna sig delaktig i föräldraskapet och ansvarstagandet är viktigt, inte bara för barnet utan också för den egna personliga utvecklingen.

– Att använda sig av dubbeldagar kan vara ett bra sätt att dela på ansvaret under den första tiden. Då har pappan möjlighet att vara hemma tillsammans med barnet och mamman ännu längre än de första 10 dagarna, säger Fredrika Järnehall Box.

Dela lika för att få mer förståelse för hur den andra föräldern har det.Foto: Per Groth

5. En känsla av ett vi

Även fast det är år 2025 kan många känna att ens arbetsgivare förväntar sig att kvinnor ska ta den längsta föräldraledigheten. Genom att dela lika kan ni som par förändra samhället och minska diskriminering vid rekrytering. Ingen av er behöver känna att ni halkar efter i karriären. När det kommer till samkönade par är det mer än dubbelt så vanligt att dela jämställt på föräldraledigheten. Oavsett utbildningsnivå delar samkönade kvinnliga föräldrar oftare jämställt.

– Försäkringskassan har ett regeringsuppdrag och vi vill stärka föräldrarna till ett jämställt uttag av föräldradagarna. Samtidigt ser varje familj olika ut och har olika förutsättningar. Därför är det planering som är det viktigaste man kan göra, samt om man har en plan är det lättare att följa den och att ledigheten blir som ni vill ha den, säger Fredrika Järnehall Box, områdeschef på Försäkringskassan.

Tips! På fk.se/delalika kan du läsa mer om fördelarna med att dela mer jämställt.

Alla familjer är olika och har olika förutsättningar. Använd er av flexibiliteten i föräldraförsäkringen.

Verktyg och tjänster för blivande föräldrar - Försäkringskassan