En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Har mitt barn IBS?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Mitt barn är alltid dålig i magen! Antingen är hon jättelös eller förstoppad och har ofta ont när hon ska på toa. Kan hon ha IBS? Specialistläkaren Loreto Ferrada ger tips och råd för barn med oroliga magar.

Fråga: Mitt barn är alltid dålig i magen! Antingen är hon jättelös eller förstoppad och har ofta ont när hon ska på toa. Vi har försökt ändra och anpassa kosten men det gör ingen större skillnad. Vi har till exempel slutat med laktos under perioder. Hur ska man tänka kring barn och magont? Kan hon ha IBS? Vilken väg ska vi gå för att försöka hjälpa henne?

Specialistläkaren Loreto Ferrada svarar: ”Skapa bra rutiner”

Hej! Tack för din fråga, jag förstår att detta kan vara oroande. Barn går igenom en stor omställning i mag- och tarmsystemet från det att de föds. Först får de endast flytande kost, sedan börjar de med mer konsistens i maten och till sist med fast föda i olika former och mag- och tarmsystemet ska anpassa sig därefter. Därför blir avföringen varierande och så länge inget alarmerande uppstår som exempelvis minskad tillväxt eller utebliven viktuppgång behöver man inte vara orolig.

BVC kontrollerar regelbundet vikt och längd på barn just för att upptäcka sjukdomar i tidigt skede. Självklart kan ont i magen, uppblåst mage och varierande avföring vara tecken på IBS, eller någon form av stressmage. Människor upplever olika symtom olika mycket vid stress och så är det även med barn, därför har inte alla barn lika mycket problem med magen.

Tips mot förstoppning

Gällande laktos är det ganska enkelt att reda ut om man är extra känslig. Du skriver att ni har testat att avstå laktos i perioder. Mitt tips är att ni testar att avstå helt från mjölkprodukter under två veckor, för att sedan dricka en deciliter mjölk och se om ert barn får några symtom som uppblåst mage eller ont. Då ska ni undvika laktos, men det är inte farligt att ändå få i sig det. Det är inte skadligt.

Ni kan försöka hjälpa ert barn att reda ut om något i omgivningen påverkar hen negativt, men också om viss mat exempelvis leder till förstoppning. Att upprätthålla en bra vätskebalans kan vara viktigt för att undvika förstoppning – det vill säga att dricka mycket vatten – inte minst under varma dagar. Andra tips för en mage i harmoni är regelbundna måltider fördelade jämnt över dagen, att tugga maten väl med stängd mun samt att äta långsamt och i lugn och ro. Inte alltid det lättaste med barn, jag vet, men ni kan försöka skapa så bra rutiner och förutsättningar för matro som möjligt.

För dagbok över symtomen

Det ni också kan göra är att försöka identifiera bra dagar eller veckor och se om det är något speciellt som händer under just den tiden som förbättrar symtomen. Ibland är det lättare att identifiera bra dagar än dåliga dagar. Ett tips är att skriva ner, exempelvis med en anteckning i telefonen, då brukar det vara lättare att komma ihåg.

Att det gör ont när ert barn går på toaletten är inte bra, för gärna dagbok så att ni får en känsla för hur vanligt det är och hur smärtan yttrar sig, detta kan också vara bra att ha för vidare kontakt med vården. Om det är ett större problem bör ni ta upp detta med BVC om barnet fortfarande går där eller med skolhälsovården om barnet börjat skolan.

Vänliga hälsningar,

Loreto Ferrada, specialistläkare hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]