En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Hur mycket ska jag egentligen smörja mitt barn?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Barn med hudkräm specialistläkaren svarar
Min ettåring har fått torr hud och eksem i knävecken. Hur ofta ska man smörja sina barn och hur mycket? Och varför behöver små barn smörjas egentligen? Specialistläkaren Loreto Ferrada svarar på frågor kring barnens hud och hur man bäst tar hand om den.

Fråga: När jag fick barn var det ingen som sa att jag skulle smörja henne, utan jag badade henne mest i babyolja. Jag har hela tiden tänkt att huden ska skydda sig själv, och att hon inte ska behöva bli "beroende" av hudkräm. Nu är hon drygt ett år och har börjat få ganska torr hud, och i knävecken något som ser ut som små eksem. Jag känner mig så osäker på hur jag ska tänka kring smörjningen med hudkräm. Hur ofta ska man smörja sina barn och hur mycket? Och varför behöver små barn smörjas egentligen?

Specialistläkaren Loreto Ferrada svarar: ”Vårt svenska klimat påverkar huden”

Svar: Hej! Tack för din fråga. Det är svårt att ge ett svar utan att först kort beskriva den funktion som huden har. Huden är en tät barriär mot yttre påfrestningar och skyddar oss mot kyla, värme, vind, ultravioletta strålar, kemikalier, mikroorganismer med mera. För mycket påfrestning kan skada hudbarriären till olika grader och ge upphov till torr hud eftersom huden inte längre kan behålla fukten lika bra. Så småningom kan det övergå i eksem genom inflammatoriska processer.

I Sverige är exempelvis klimatet påfrestande för huden under en stor del av året, klimatet nöter på huden vilket kan leda till skador som gör att huden förlorar fukt och blir torr.

Förutom yttre faktorer som kan skada huden har cirka 20 procent av alla barn i Sverige atopiskt eksem, även kallat böjveckseksem. Atopiskt eksem tror man beror på medfödda skador i hudens byggstenar samt en immunologisk process. Det blir då extra viktigt att skydda huden eftersom det uppstår skador i barriären även utan yttre påfrestning.

Att undvika för att inte torka ut huden

Att ge samma rekommendation kring återfuktande kräm till alla barn blir därför svårt och därför rekommenderar man inte alla föräldrar att smörja sina barn. Vissa barn kommer aldrig utveckla torr hud eller eksem. Istället rekommenderar man i hög grad saker som ska undvikas, exempelvis uttorkande tvålar, att bada för mycket, varmt vatten med mera.

Det finns däremot ingen anledning till att vara orolig för att man smörjer sitt barn, ingen data tyder på att huden skulle vänja sig vid återfuktande krämer så att man blir beroende. Den återfuktande krämen lägger sig som ett skydd när hudbarriären är skadad och tillför substanser som binder fukt. Du kan därför inte skada huden på ditt barn genom att smörja med återfuktande krämer, men du behöver inte heller smörja ditt barn om hen inte lätt blir torr eller har eksem.

När ett barn däremot tydligt har tendens till torr hud och eksem så som du beskriver, ska man smörja med en återfuktande kräm dagligen och alltid efter bad och dusch. Du ska inte gnugga in krämen utan bara mjukt smörja in den. Om krämen tas upp väldigt snabbt av huden kan det vara tecken på uttorkning och då kan huden behöva lite mer kräm. Ett annat tips är att undvika det som tär på hudbarriären extra mycket, sådant som jag nämnde ovan som för många bad och uttorkande tvålar.

Kortisonkräm mot eksem

Vid behov kan du också behandla eksemet med kortisonkräm. Det kan då vara lämpligt att kontakta BVC eller annan mottagning för dialog med vårdpersonal. När du använder kortisonkräm är det viktigt att alltid också använda återfuktande kräm på eksemen för att stärka upp huden, jag rekommenderar återfuktande kräm cirka 5-10 minuter efter kortisonkrämen. Det är även extra viktigt att alltid smörja återfuktande även när huden är frisk för att förebygga nya eksem.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig en bättre bild av hur huden fungerar och varför återfuktande kräm är bra och väldigt sällan skadligt.

Vänliga hälsningar,

Loreto Ferrada, specialistläkare hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]