En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Kan man få åderbråck i underlivet?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Åderbråck graviditet
Kan man få åderbråck i underlivet? Finns det chans att det försvinner efter förlossningen? Barnmorskan Susann Friis-Lundevall ger tips på hur man undviker åderbråck när man är gravid.

Fråga: Hej, jag är gravid i vecka 28 med mitt tredje barn och har märkt en konstig förändring i underlivet. Min ena blygdläpp är större, svullen och oregelbunden i formen. Som ett rejält åderbråck på ett gammalt ben. Det gör inte ont men ser konstigt ut. Kan man få åderbråck i underlivet när man är gravid? Finns det chans att det försvinner efter förlossningen?

Barnmorska Susann Friis-Lundevall: ”Åderbråck är vanligare hos omföderskor”

Tack för din fråga! Först och främst, grattis till din tredje graviditet. När man först upptäcker att man är gravid går många tankar genom huvudet och under graviditeten genomgår kroppen en enorm förändring.

Åderbråck är vanligare hos omföderskor än förstföderskor. En del gravida får åderbråck på benen, i underlivet eller ändtarmen (hemorrojder). Åderbråck beror på flera faktorer, bland annat att de stora blodkärlen/venerna blir utvidgade på grund av den ökade blodvolymen hos den gravida, likaså att livmodern trycker mot blodkärlen i bäckenet och att belastning på bäckenbotten ökar. Likaså kan viktuppgång och hormoner påverka.

Åderbråck i underlivet gör att en eller båda blygdläpparna svullnar och man får oftast en tyngdkänsla. Många upplever att det känns bättre när de vilar. Det är inte alltid att åderbråck ger besvär mer än synliga blodådror. Åderbråck påverkar inte förlossningen.

Besvär med åderbråck brukar försvinna efter förlossningen, men inte alltid helt. Skulle du få besvär av dina åderbråck ska du alltid vända dig till en läkare för bedömning.

Tips för att undvika åderbråck under en graviditet

Här kommer mina bästa tips för att undvika eller lindra åderbråck under en graviditet:

  • Stödstrumpor är din bästa vän! En stödstrumpa minskar svullnad, tryck och förebygger åderbråck i benen när belastningen blir högre under graviditeten. Använd gärna stödstrumpor förebyggande om du sitter eller står mycket på jobbet.
  • Se också till att använda stödstrumpor om du ska flyga. Det minskar besvären av åderbråck, men också risken för blodpropp som är något högre vid flygning.
  • Försök att vara fysiskt aktiv med jämna mellanrum och undvik att sitta still långa stunder. Rörelse hjälper blodflödet att komma igång och minskar åderbråck.
  • Undvik kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen.
  • Försök undvika att sitta med benen i kors eftersom det kan hindra blodflödet.
  • Satsa på högläge! Det är toppen att ligga med benen högt i soffan eller sängen (och en graviditet är ju en perfekt tid att unna sig extra vila). Högläge hjälper blodcirkulationen i kroppen och minskar smärta och tryck från åderbråck.
  • Åderbråck blir värre i värme och dessutom upplever många att det kan vara jobbigt att använda stödstrumpor när det är varmt eftersom det då blir ännu varmare. Självklart går det inte att undvika det väder som är där du bor, men det kan vara klokt att skippa solsemestern under en graviditet om man besväras av åderbråck.

Lycka till, jag önskar dig en fin graviditet.

Varma hälsningar

Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor

Läs mer om åderbråck här!

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]