En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Kan min oro påverka mitt ofödda barn?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Oro under graviditet barnmorska
Jag är gravid och borde vara glad. Men inom mig är jag bara rädd, orolig och nedstämd. Nu är jag rädd att min graviditet och förlossning ska påverkas av mina negativa tankar och oroar mig för att jag kommer få en förlossningsdepression eller till och med psykos. Barnmorskan Susann Friis-Lundevall besvarar läsarens oro och ger råd.

Fråga: Jag är gravid och borde vara glad. Utåt sett är jag nog det också. Men inom mig är jag bara rädd, orolig och nedstämd. Alla krig i världen, terror, klimatet, ekonomin och alla gifter i miljön är det enda jag tänker på just nu. Jag har alltid fått höra att jag är högkänslig och övertänker saker, en psykolog var inne på diagnosen GAD – men det gick vi inte vidare med eftersom jag är livrädd för mediciner. Nu är jag rädd att min graviditet och förlossning ska påverkas av mina negativa tankar och oroar mig för att jag kommer få en förlossningsdepression eller till och med psykos. Jag vill inte medicinera för jag tänker att även detta påverkar mitt foster. Jag är i vecka 27 och vill helst inte öppna upp mig helt för min BM med tanke på eventuella krav på medicinering.

Barnmorska Susann Friis-Lundevall svarar: ”Förhöjda stresshormoner kan påverka”

Först och främst grattis till din graviditet. Jag läser och begrundar dina frågor, som inte alltid är så lätta att svara på då jag inte vet så mycket om dig, vad du har med dig i bagaget och hur din graviditet har varit hittills.

Jag tycker att det är viktigt att du lyssnar på din kropp, dina tankar och känslor samt din oro för ditt ofödda barn och det gör du nu när du skriver till mig och sätter ord på din oro. Det är bra, känn vilken styrka du har inom dig bara med den här handlingen.

Du undrar om oro kan påverka ditt ofödda barn och det kan det göra genom förhöjda stresshormoner. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv. Sömnen är en av de viktigaste faktorerna för att få bra återhämtning och minska stress, så försök att prioritera din sömn. Jag som barnmorska tycker att det är viktigt att du tar dina signaler på allvar, men du ska inte känna någon skuld över att du mår dåligt eftersom graviditeten spökar med alla olika hormoner som påverkar hur vi mår.

Förhöjd risk för förlossningsdepression

Det är bra om du försöker prata med din barnmorska som ska ha stora kunskaper om hur vanligt det är att ens psykiska mående svänger under en graviditet. Din barnmorska ska också kunna ge dig det bästa stödet och sträcka din tillit till din kropp genom din fortsatta graviditet och underlätta förberedelse inför din förlossning. För du ska inte behöva må så som du gör nu, med oro, rädsla och nedstämdhet.

En person som tidigare har varit deprimerad har en förhöjd risk för förlossningsdepression, men det behöver absolut inte bli så, även här är det dock viktigt att prata med sin barnmorska och eventuellt tidigt besöka BVC.

Ofta när vi har mycket tankar i huvudet är det just tankarna som ställer till det för oss, så försök komma ner i magen, djupandas och lägg dina händer på din magen och känn hur bebisen längtar efter kontakta med dig och att du blir nyfiken på hur denna lilla bebis ser ut och som du snart ska möta!

Som jag skrev tidigare så är det bra om du kan prata med din barnmorska eller läkare om ditt mående. Det är ingen som kan tvinga dig till att använda läkemedel då du inte vill detta. Försök fylla på med näringsrik kost, att vara ute i naturen och fylla på med D-vitaminer av dagsljus, fysisk aktiv när du orkar och gå gärna på någon föräldraförberedande kurs.

Mental förberedelse och medveten närvaro

Hur är din relation till din partner om du har en sådan, har du en bra stöttning med din partner eller någon vän som du kan prata med om hur du känner? Att öppna upp för en närstående om hur du känner kan hjälpa för ditt mående.

Det finns många verktyg som du själv kan jobba med för att stärka tron på dig själv och på din kropp, exempelvis att läsa boken Föda utan rädsla som handlar om mental förberedelse och medveten närvaro, andning/avslappning, smärta, att föda samt din partners roll under födseln.

Är det förlossningen och tiden efter som du är orolig för, så är det bra att få träffa en specialistutbildad barnmorska, till exempel genom ett KLARA-samtal som kan hjälpa dig med en bra vårdplan inför förlossningen. Försök att prata med din barnmorska om det så att ni tillsammans kan sätta en plan för hur du får en fortsatt fin graviditet.

Lycka till och jag önskar dig en fin graviditet och förlossning samt möte med din bebis.

Varma hälsningar

Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor

Läs mer om oro här!

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]