En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Måste alla barn lära sig att krypa?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Barn krypa fysioterapeuten svarar
Jag har fått höra att alla barn måste lära sig krypa. Stämmer det? Fysioterapeuten Caroline Karlsson svarar på frågor om krypstadiet och vad man kan göra för att uppmuntra krypandet hos sitt barn.

Fråga: Jag har fått höra att alla barn måste lära sig krypa. Stämmer det? Min 10 månaders bebis har hoppat över det stadiet och har nu tagit sina första steg. Är det något särskilt man ska tänka på med barn som hoppar över krypstadiet?

Fysioterapeut Caroline Karlsson: ”Barn utvecklas i olika takt”

Hej! Tack för din fråga, en fråga som många brukar vara nyfikna på. En del bebisar lär sig att krypa, det vanligaste är att de gör det mellan 7 till 10 månaders ålder. Vissa bebisar så tidigt som vid 5 månaders ålder medan andra bebisar dröjer tills de är 12 månader. Det finns också bebisar som hoppar över krypstadiet och i stället direkt intresserar sig för att resa sig, stå och så småningom gå.

Barn utvecklas i olika takt och intresserar sig för olika saker vid olika tidpunkter. Det är naturligt och det bästa vi som föräldrar kan göra är att stödja barnet i att utveckla de färdigheter som de är intresserade av för tillfället. Det går inte att påskynda eller att forcera dem att följa ett visst mönster i utvecklingen. De lär sig det som är viktigt för dem i just den stunden. Det viktiga är inte heller vid vilken ålder barnet lär sig att krypa.

Träna på att krypa senare

Om barnet hoppar över krypsteget och lär sig att stå och gå först så kan man med fördel stödja barnet i att öva på krypandet senare, när barnet visar mer intresse för detta. Det spelar ingen roll om barnet är äldre än 12 månader när detta sker. Krypandet är viktigt då det är en del av de motoriska grundrörelserna så som att krypa, hoppa, gå, stå och det är därför bra för barn att öva på detta. Krypandet utvecklar inte bara barnets motoriska förmåga och kroppskontroll och balans, det kan även påverka finmotoriken och utvecklar samspelet mellan olika sinnen.

När ditt barn är redo och visar intresse för krypandet så lek gärna tillsammans och få in krypandet på ett lekfullt sätt. Detta kan ni göra genom att leka och härma djur som kryper, exempelvis ett lejon som vrålar, en hund som skäller eller en katt som jamar. Efter ett tag är det också bra att utmana barnet till att krypa i olika miljöer som att krypa i spännande tunnlar i hinderbanor i trädgården, i vardagsrummet eller på barngymnastik. Likaså på olika underlag som exempelvis i tunnlar på lekplatsen, i sanden på stranden och i vattnet.

Sammanfattningsvis: det finns ingen anledning att vara orolig över att ditt barn inte kryper som liten bebis. Det finns många tillfällen för barnet att öva på detta längre fram och att utveckla förmågan senare i livet. Det viktiga är att fokusera på att det sker med rörelseglädje och utan press och tvång.

Varma hälsningar,

Caroline Karlsson, fysioterapeut hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]