En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

Kan vår skilsmässa förstöra anknytningen till barnen?

06 jul, 2023 
Redaktionen Motherhood
Skilsmässa barn anknytning, psykologen svarar
Min partner och jag ska separera. Vi försöker båda vara vuxna efter beslutet och sätta barnen främst. Barnen kommer bo mest hos mig i början och min partner är orolig att det ska påverka hans anknytning till barnen. Här svarar psykolog Ida Holmberg på frågan om anknytning och skilsmässa och vad som kan vara bra att tänka på när man går isär.

Fråga: Min partner och jag har bestämt oss - vi ska separera. Relationen har varit dålig länge med mycket gräl hemma, men aldrig på en alarmerande nivå. Vi försöker båda vara vuxna efter beslutet och sätta barnen främst. Dock kommer mitt ex inte ha löst sin boendesituation på direkten, vilket gör att barnen (1,5 och 4 år) kommer bo hos mig mest. Han är orolig över att de kommer få ett starkare band till mig på grund av detta, medan jag försöker förklara att det inte spelar någon roll. Kan någon av era experter snälla bekräfta att sex månaders boende hos ena föräldern inte saboterar anknytningen i långa loppet.

Psykologen Ida Holmberg svarar: "Hitta sätt att kommunicera"

Tack för din fråga. En skilsmässa innebär alltid en stor omställning både för barnen och för er vuxna men att bo isär är förstås bättre än att växa upp med föräldrar som bor ihop och bråkar mycket. Det är vanligt att känna oro inför det nya som ditt ex beskriver. För många barn och vuxna innebär separationen initialt en kris. Det tar tid att landa i det nya livet och hitta upplägg som passar för just er familj. Det som är viktigt att komma ihåg är att skilsmässan i sig inte är det som riskerar att skada barnen i ett längre perspektiv, utan det som kan påverka barnen negativt på lång sikt är om det är mycket konflikter och ni föräldrar har svårt att samarbeta runt barnen. Det är därför viktigt att ni hittar sätt att kommunicera runt barnen, att båda hjälps åt att hålla konfliktnivån nere och till exempel inte prata illa om varandra inför barnen.

Barnens bästa ska styra

Att du skriver att ni båda har beslutat er för att sätta barnens bästa främst bådar därför väldigt gott för att ni kommer ha en välfungerande separation som inte behöver innebära några men för barnen eller påverka anknytningen på lång sikt. Det är också väldigt fint att se att ni båda är väldigt måna om era barns mående och vill vara en självklar del i deras liv.

När det kommer till boendeform finns inget entydigt svar om vad som är bäst eftersom alla familjer ser olika ut. Den generella riktlinjen är att barnens bästa ska styra. Om möjligt är det bra att hitta en lösning där barnens situation förändras så lite som möjligt. Det blir ofta lättare att få barnens vardag att fungera om föräldrarna bor nära varandra.

Det forskning har visat är att barn mår bäst av att ha nära och fungerande relationer till båda sina föräldrar. Generellt sett verkar ett växelvis boende vara det som främst skapar en nära relation till båda föräldrar, så det är bra att ni planerar för det på sikt. Många barn bor varannan vecka hos vardera förälder, men för barn under fyra år kan kortare intervaller vara bra.

Viktigt att bibehålla en regelbunden kontakt

Boendeformen i sig kommer inte skada barnens anknytning till er föräldrar. Däremot är det viktigt att ni ser till att barnen kan bibehålla en regelbunden kontakt med er båda. Ett växelvis boende bidrar per automatik till det. Att vara engagerad och involverad i barnens liv är viktigt för relationen. För en förälder som bor med sina barn faller sig detta ofta naturligt. Det är därför främst ni vuxna som kommer att få pussla lite mer den här första tiden för att se till att båda har regelbunden kontakt med barnen och är involverade i deras liv. En annan lösning som är vanlig den första tiden efter skilsmässan är att barnen har ett fast boende och att ni föräldrar skiftar boende. Förutsatt att ni föräldrar klarar av den instabiliteten under en period.

Eftersom att ni har små barn är det viktigaste med tydlighet i hur boendet och kontakten kommer att se ut den närmaste tiden. Prata ihop er om hur ni konkret kan se till att barnen får ha regelbunden kontakt med er båda och hur ni båda kan vara involverade i deras vardag, så att ni sedan kan beskriva för barnen hur kontakten kommer att se ut den första tiden.

Jag vill sammanfatta med att säga att jag hör att barnen är jätteviktiga för er båda och att ni verkligen vill försöka lösa detta på bästa sätt för dem. Om ni fortsätter att ha den här fina dialogen och sätter barnens bästa främst finns ingen anledning för ditt ex att oroa sig för att anknytningen kommer att ta skada.

Varma hälsningar,

Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss:
[email protected]