En del av
EXPERTPANELEN PRESENTERAS AV MIN DOKTOR

"Svårt att hålla tätt efter förlossningen – vad gör jag?" Experterna svarar

06 nov, 2023 
Redaktionen Motherhood
En bekymrad läsare har svårt att hålla tätt efter att ha fött sitt tredje barn.TT
Jag har svårt att hålla tätt efter en förmodad förlossningsskada, men vill inte söka vård. Vad gör jag? Barnmorskan och fysioterapeuten svarar.

Fråga: Efter förlossningen av mitt tredje barn drabbades jag sannolikt av en förlossningsskada. Jag har helt enkelt svårt att hålla avföringen. Det sker ingen olycka, men jag behöver vara vaksam på vad jag äter och framförallt var närmaste toalett finns. Jag har gått på efterkontroll och fått veta att det ser normalt ut. Jag vill helst slippa söka vård och är livrädd för operation, kan detta gå över eller bli bättre av sig själv? Eller kan jag träna mig till bättre kontroll (som knipövningar?). Min dotter är nu sex månader.

Svar från Susann Friis-Lundevall, barnmorska: "Slutmuskulaturen kan ha blivit skadad"

Hej, och tack för din fråga!

Det låter tufft att inte hålla avföringen efter förlossningen och att du hela tiden behöver vara säker på vart toaletten finns. Jag läser att du varit på efterkontroll, blev du då undersökt av din knipförmåga? Jag hoppas det, likaså att de gick igenom din förlossning, men dina symptom har du oavsett grad av förlossningsbristning eller förlossningssätt.

Vävnaden i slidan brukar ta upp till sex månader för att återhämta sig och muskulaturen upp till 12 månader. Så frågan är om din slutmuskulatur har blivit skada i samband med din förlossning?

Kontakta barnmorskan igen

Jag förstår att det kan vara svårt för dig att söka vård för dina besvär, men jag tycker att du bör bli undersökt igen så att man ser om sfinktern blivit skadad vid förlossningen. Likaså att du får utredning och rätt behandling av personer som har kunskap om detta. Att återigen ta kontakt med din barnmorska är ett bra första steg, men det låter som att du även bör ha kontakt med fysioterapeut och/eller gynekolog med specialistkompetens inom området för att få hjälp med dina besvär så att de inte stör din vardag och försämrar din livskvalitet. Under tiden är bäckenbottenträning ett tips, det är viktigt att du slappnar av mellan övningarna och tar det lugnt i början.

Lycka till,

Vänligen,

Susann, barnmoska hos Min Doktor

Svar från Caroline Karlsson, fysioterapeut: "Se till att få en ordentlig undersökning"

Hej!

Tack för din fråga, det låter verkligen besvärligt.

Det framgår inte hur man har undersökt dig, om det exempelvis är knipförmågan man har undersökt vaginalt (vilket är det man oftast gör på en efterkontroll) eller om man även har undersökt dig rektalt och bedömt att funktionen är normal.

Eftersom du har svårt att hålla avföringen så låter det framförallt som att det är sfinkterfunktionen rektalt som är påverkad och inte vaginalt. Till att börja med så skulle jag rekommendera dig att söka en fysioterapeut/sjukgymnast som är specialiserad inom området kvinnohälsa för att få en ordentlig undersökning av både den vaginala och rektala funktionen.

Bäckenbottenträning kan hjälpa

Vid en grad 1 skada så kan absolut bäckenbottenträning hjälpa för den här typen av besvär och det är alltid värt att börja där. Det är också bra att precis som du gör jobba med vad du äter så att avföringen vare sig är för hård eller för lös. Om det är en mindre skada så kan det absolut bli bättre med bäckenbottenträning och avföringskontroll. Om det rör sig om en större skada så är det inte alltid det räcker och hjälper med den typen av behandling och man kan då behöva hjälp av andra åtgärder. Men en fysioterapeut/sjukgymnast specialiserad inom kvinnohälsa kan hjälpa dig att bedöma detta.

Så min rekommendation är att du börjar med bäckenbottenträning där du fokuserar på knipet bakifrån och fram, samt tränar både uthållighet, styrka och kraft redan nu. Sedan ser du till att du får en ordentlig undersökning för du ska inte behöva leva med den här typen av oro och nedsatt funktion efter förlossningen.

Lycka till!

Vänligen,

Caroline, fysioterapeut hos Min Doktor

Vi är Motherhoods expertpanel

Caroline Karlsson, fysioterapeut
Loreto Ferrada, specialistläkare
Susann Friis-Lundevall, barnmorska
Ida Holmberg, psykolog

Ställ din fråga till oss: [email protected]