Blandar du ihop dina barns namn? Det är faktiskt en komplimang!

säga fel namn till barn
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning
0:59

Efter reklamen: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Slå på ljud

Att bli kallad för sitt syskons namn i stället för ens eget är något de allra flesta upplevt under uppväxten – och att råka göra samma sak mot sina egna barn har nog många av oss gjort.

Även om det är lätt att bli lite förolämpad över att ens föräldrar kallar en för fel namn, så ska man faktiskt ta det som en komplimang menar forskare.

I en studie gjord 2016, som har publicerats i facktidningen Memory and cognition, så gör föräldrar misstagen med sina barns namn för att de älskar sina barn.

En grupp studenter på Duke universitys avdelning för psykologi och neurovetenskap gjorde en serie av enkäter för att ta reda på vilka som blir kallade för fel namn, vilka som säger fel namn och varför det händer.

Det man dels kunde se är att det är vanligt att blanda ihop namn och säga fel om namnen låter liknande – som att exempelvis råka kalla chefen för Katrin, som kanske är ens kusins namn, i stället för Karin, som hon heter.

Därför är det en komplimang när mamma säger fel namn

Men enkätresultaten pekade också på att det ofta krävs personliga kopplingar för att namnen ska bli fel – familjemedlemmar använder andra familjemedlemmars namn, vänner kallar varandra för namnen på andra vänner och så vidare.

Forskarna förklarade detta med att vi bygger upp olika referenspunkter och kopplingar i hjärnan där vi grupperar liknande information för att ha lättare att minnas. Exempelvis kan fakta om ens familjemedlemmar vara förvarade i samma ”nätverk” i hjärnan, medan detaljer om vänner finns i ett annat.

I en mammas hjärna ligger ofta fakta om barnen – så som namn – i samma korg i hjärnan, vilket gör att man kan råka säga fel namn på ens barn. Forskarna menar att föräldrar lägger fakta om alla sina barn i samma lättillgängliga korg för att de älskar sina barn lika mycket, och att det då inte är konstigt om det blandas ihop lite.

Källa: Mental floss.

Mer läsning för dig
22 ovanliga barnnamn svenska kändisar valt till sina kids
Både klassiskt och modernt – 22 fina dubbelnamn att inspireras av

Utvald läsning