Att äta middag med familjen ger barnen bra vanor

Familj äter middag

Overhead View Of Family Sitting At Table Enjoying Meal; Shutterstock ID 340603892; Purchase Order: 123; Job: ; Client/Licensee: ; Other:

Familjens matvanor och rutiner påverkar barnens sätt att äta – och deras risk för att utveckla övervikt.

Tonåringar och unga vuxna som äter tillsammans med sin familj får sundare matvanor, visar en ny studie. I den fick 2 700 tonåringar och unga vuxna upp till 24 år svara på frågor om sina matvanor, till exempel hur ofta de äter frukt och grönsaker samt snabbmat.

De fick också frågor kring hur ofta de äter med familjen. Resultatet visar att det finns ett samband mellan att äta tillsammans med sin familj och att äta lite mer hälsosam mat.

Mammas vanor smittar också

Det finns även annan forskning som visar ungefär samma sak, att familjens sätt att äta påverkar barnens matvanor. I en amerikansk studie från i fjol, som gjordes på 25 000 barn och 17 000 mammor, såg man till exempel att den som har en mamma som lever hälsosamt har 75 procents lägre risk att själv drabbas av övervikt.

Begreppet ”leva hälsosamt” innebär att mamman ska ha en normal vikt, äta hälsosamt, träna regelbundet, inte röka och dricka sparsamt med alkohol.

Forskarna i den här studien ville undersöka hur närmiljön kan påverka barnens risk för övervikt, till skillnad från den genetiska påverkan som man redan vet mycket om.

Källa: Sveriges Radio

Foto: Shutterstock/TT