Att äta värktabletter kan störa fertiliteten – hos dina döttrar

Värktabletter kan påverka fertilitet

Ibuprofen är en vanlig aktiv ingrediens i värktabeletter som Ipren. Substansen kan påverka foster, så därför brukar gravida avrådas från att äta tabletter med just ibuprofen, särskilt de sista tre månaderna av graviditeten. Men även de första 6 månaderna ska man vara försiktig, enligt 1177 Vårdguiden.

I en ny studie har forskare hittat bevis för att ibuprofen kan minska antalet folliklar hos flickfoster. Folliklarna är de påsliknande cellgrupperingar som senare kommer att innehålla ägg.

Detta sker enligt studien, som publicerats i tidskriften Human Reproduction, redan tidigt i fosterstadiet, och kan påverka flickans chanser att bli gravid i framtiden.

Ibuprofen bör användas i minsta möjliga dos

I studien använde man sig av äggstocksvävnad från aborterade foster som man sedan odlade och testade olika mängder ibuprofen på. Man kunde då se att antalet folliklar påverkades negativt hos de vars vävnad utsatts för ibuprofen, jämfört med de som inte utsatts för substansen.

– Implikationerna av våra resultat är att ibuprofen, precis som många andra substanser, bör användas under kortast möjliga period och med minsta möjliga dos för att uppnå smärtlindring, säger Séverine Mazaud-Guittot, en av forskarna bakom studien, till tidskriften.

Men att dra slutsatser kring fertilitet 30 år efter att ha utsatts för ibuprofen som foster är det ännu lite tidigt för, menar professor Hans Evers, chefredaktör för Human Reproduction, som dock inte varit inblandad i studien.

– För närvarande är det spekulationer som kräver långa uppföljningsstudier av döttrar till kvinnor som tagit ibuprofen under de första tre månaderna av deras graviditet, säger han.

Källa: Dagens Medicin Foto: IBL

Mer läsning för dig
Gravid – vilka värktabletter kan man ta?
Mat för gravida – vad kan jag äta och inte? Vi reder ut!
Lista: Här är alla vitaminer du behöver som gravid