Studie: Bebisar som liknar pappan är friskare

Studie: bebisar som liknar pappan är friskare

Att till utseendetlikna sin far kan ha flera hälsorelaterade fördelar – åtminstone för bebisar. Det visar en ny studie publicerad i Journal of Health Economics.

I studien intervjuade forskarna 715 mammor och pappor som inte bodde ihop. Föräldrarna fick frågor strax efter att deras barn hade fötts, och även ett år senare. Frågorna de fick var hälsorelaterade, bland annat om antal astmaattacker barnen hade fått och hur många besök till akuten som hade gjorts.

Resultatet visade att bebisar som hade liknande ansiktsdrag som sin pappa faktiskt hade bättre hälsa efter ett års ålder, än de bebisar som inte var lika sina pappor.

Pappor spenderar mer tid med barn som ser ut som dem

– Pappor är en viktig del i ett barns uppfostran, och det speglar av sig på barnets hälsa. De pappor vars barn liknade dem själva var mer säkra på att barnet var deras, och spenderade därför mer tid med barnet, säger Solomon Polachek, professor på New York’s Binghamton University och en av personerna bakom studien.

Pappor vars barn liknade dem själva spenderade 2,5 dagar fler per månad än de som inte liknande sina barn, och det är just det ökade umgänget som forskarna tror bidrar till att barnen får bättre hälsa.

Foto: IBL Källa: Usnews

Mer läsning för dig

Måns Möllers lycka efter 14-årige sonen Viggos stora framsteg

Janne Persson: Min barnbok ska ge utbrända pappor ett ansikte

Amy Schumer jublar över ordet hennes son lärt sig – och hans reaktion är underbar