En del av

Fem tecken på att du blivit uppfostrad av kritiska föräldrar

12 jun, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Att växa upp med föräldrar som är överdrivet kritiska kan ge effekter som följer med långt upp i åldrarna.
Annons
4 sätt att ge ditt barn högre emotionell intelligensBrand logo
4 sätt att ge ditt barn högre emotionell intelligens

Psykoterapeuten Sean J. Gillihan har listat flera tecken på att en person har blivit uppfostrad av föräldrar som varit väldigt kritiserande.

1. Du har svårt att lita på dig själv

Att ständigt bli kritiserad under unga år kan göra att man tror att det man gör, tänker och känner är fel. Och det gör i förlängningen att det är lätt att tvivla på sig själv och sina egna förmågor.

2. Du tycker inte om nya utmaningar

Att tvivla på sig själv och ha dåligt självförtroende gör ofta att man har svårt att ta sig an nya utmaningar. Därför tar man ofta det säkra före det osäkra, skriver Gillihan och hänvisar till en forskningsrapport från 2015.

3. Du ber alltid om ursäkt

Om dina föräldrar fick dig att känna att det du gjorde var fel så är det lätt att tro att andra också tycker att du gör fel – vilket leder till att du ber om ursäkt för saker du inte alls behöver säga förlåt för.

4. Du har svårt att tro att folk gillar dig

Att lita på andra kan vara svårt om du inte litar på dig själv. Det kan bland annat visa sig i att du inte riktigt tror att folk tycker om dig, även om de uttryckligen säger det.

5. Du tar sällan till dig av komplimanger

Om någon säger något snällt till dig kan det kan vara svårt att ta på allvar, och om dina föräldrar varit kritiska mot dig under uppväxten hittar du ofta ett sätt att vända komplimanger till självkritik.

3 Globala namntrenderBrand logo
3 Globala namntrender

Foto: TT

Annons