En del av

Fina gravidstilar från förr – 10 otroliga nostalgibilder

13 jun, 2023 
Lovisa Svedlund
Gravidkläder från förr
A-linjeformad långklänning, roliga kragar och klassiska snickarbyxan. Behöver du inspiration till gravidkläderna – eller vill du åka på en nostalgiresa tillbaka till din egen graviditet? Kolla in det underbara gravidmodet vi grävt fram ur historie-arkiven.
Annons
Så såg barnvagnarna ut förr – 10 bilder!Brand logo
Så såg barnvagnarna ut förr – 10 bilder!

Under en period på några månader måste man byta ut nästan hela sin garderob.

En dröm om du älskar kläder. Mindre kul om du måste spara pengar, eller var nöjd med ditt garderobsinnehåll precis som det var.

Kanske hörde du rent av till dem som ville bränna upp gravidkläderna efter lillins ankomst? Trött på att vara gravid och på att varva samma fem plagg.

Vilket läger du än tillhör får vi erkänna: Det har funnits ett gäng pang-iga gravidmoden genom decennierna. Vissa mer tillåtande än andra, som vanligt när man pratar om trender.

Annons

Gravidkläder: 12 legendariska stilar

Kändisar, filmkaraktärer och helt vaniga vanlisar har svidat om till sjömanskrage, luftiga klänning och cykelbyxor. Kolla bara här!

1. Lyxig i rosa

Modellen Jannike Björling går på festligheter tillsammans med dåvarande sambon, tennisstjärnan Björn Borg. Året är 1985 och hon väntar sonen Robin. Klänningen är rundringad och visar magens kontur, givetvis med 80-talspuffen i ärmarna.

Jannike Björling Gravid
Roger Tillberg/TT

2. Sportig på golfbanan

1997 fångas elitgolfspelaren Catrin Nilsmark på bild när hon tränar inför en Europatävling. Utöver ett helt gäng segrar i stora golfmästerskap får man faktiskt hylla gravidstilen – leopard upptill och luftig svart nertill. Så snyggt!

Annons
Catrin Nilsmark golfstjärna
Jan Collsiöö

3. Hängslebyxan – omtvistad klassiker

Även dessa byxor är luftiga och har plats för magen. Somliga längtar efter att få ta på sig de klassiska snickarbyxorna när man blir gravid, andra känner sig mest som ett barn. Hursom: Här står en kvinna hemma och lagar mat i hänglebyxmodell, året är 1988.

Kvinna i hängslebyxor
Nils Jorgensen/REX

4. Klänning på tröja

Dra en luftig klänning över en långärmad tröja och du får en pang-outfit! Modet vi ser i den här bilden, hemma från en vanlig familj år 1995, börjar komma tillbaka – både för gravida och icke-gravida!

Annons
Mamma och dotter hemma med dammsugare
Stockroll/REX

5. Luftigt i sjömansskjorta

Jerry Hall, tv-stjärna och modell går på stranden tillsammans med dåvarande pojkvännen Mick Jagger, låtskrivare och frontfigur i The Rolling Stones. Året är 1983 och Hall bär en riktig 80-talsklassiker, sjömanskrage och luftig kjol.

Jerry Hall gravid i sjömansskjorta
Paul Benoit

6. Diana i kruskrage

Ännu en stilikon, prinsessan Diana, valde en luftig ljusblå klänning med prickar och krusad krage på en tillställning i London år 1982. Så snyggt!

Annons
Prinsessan Diana gravidklänning
REX

7. Blommig från topp till tå

Följde du sitcom:en The Parkers i början av 00-talet? Då känner du kanske igen huvudkaraktären Kim Parkers (spelad av Countess Vaughn) riviga gravidstil. Blommig blåsa med plats för magen.

The Parkers, gravidstil Countess Vaughn
Courtesy Everett Collection

8. Hertiginna med stil

På en polomatch 1988 klädde sig gravida hertiginnan Sarah av York, en medlem av den brittiska kungafamiljen, i en underbar blommig klänning med trekvarts-ärm.

Annons
Hertisginna Sarah av York
REX

9. Sommarfin i A-linjeformat

En riktigt fin gravidstil dyker också upp i filmen The New Spaniards från 1974. A-linjeformat, somrigt och med hög krage.

Film gravidmode 70-talet
AGAT FILMS Y CIA. / Album

10. Bohemiska Phoebe i långklänning

Ytterligare en nostalgisk gravidstil vi måste hylla återfinns på karaktären Phoebe i tv-serien Vänner. Så fint med bohemisk långklänning, pannband och tofflor till rejäl gravidmage.

Vänner Phoebe gravid gravidstil i blå klänning
©NBC/Courtesy Everett Collection
Annons