13 vattentäta ursäkter för att slippa avslöja din graviditet tidigt

ursäkter vid graviditet

Många väljer att inte avslöja sin graviditet under de första veckorna. Men hur gör man för att kunna kräkas i fred eller slippa dricka alkohol på fest? Vi har samlat 13 bortförklaringar att dra när du inte vill berätta.

Efter vecka 12, när den största missfallsrisken har avtagit, väljer många att berätta om sin graviditet. Innan dess kan det kännas skönt att ha några vattentäta bortförklaringar redo att dra när du vill slippa berätta att du är gravid. Och Ja, det är okej att dra en vit lögn för att slippa berätta. Dina nära och kära kommer att förstå dig när nyheten väl är ute.

Den största misstanken hos folk runt omkring verkar ligga i valet att tacka nej till alkohol. Tyvärr har vi fortfarande en ganska stark alkoholkultur i Sverige där ett rakt ”nej” oftast väntas följas av en rimlig förklaring. Men det kan även kännas skönt att ha en ursäkt redo om man plötsligt blir illamående och behöver kräkas.

Självklart kan du säga rakt ut att du är gravid, om du vill. Det är helt upp till var och en när och hur man vill berätta.

13 bortförklaringar för att slippa avslöja graviditet

Här har vi samlat ett gäng ursäkter, redo att dras när du får misstänksamma blickar eller frågor.

1. ”Jag har magkatarr och klarar inte av alkohol/ost/kött just nu”

Magkatarr kan dyka upp när som helst och för vem som helst och det är ofta ingenting som någon ifrågasätter. Om du är bjuden på middag är detta ett bra sätt att slippa dricka alkohol eller äta ost och rött kött. (Tänk bara på att bortförklaringen blir mindre trovärdigt om du vräker i dig chilinötter eller massor av vitlök sekunden senare).

2. ”Jag ska ge/har gett blod”

De allra flesta har ingen aning om hur det fungerar att ge blod. Det finns massor av dolda regler kring blodgivning - till din fördel. Om du inte vill dricka alkohol kan du skylla på att du ska ge blod tidigt dagen efter och om du är illamående eller gravid-trött kan du säga att du precis varit och lämnat blod och känner dig lite hängig. Tänk bara på att denna ursäkt inte går att dra för många gånger eller till samma personer, då du inte kan ge blod hur ofta som helst.

3. ”Jag äter Tavegyl mot min pollenallergi”

Ännu en anledning att motstå alkohol är att skylla på din långvariga eller nyfunna pollenallergi. Stajla genom att lära dig namnet Tavegyl så är planen vattentät. Tavegyl får nämligen inte kombineras med alkohol.

4. ”Jag försöker leva mer hälsosamt”

Ost, rött kött och alkohol toppar inte listan på "hälsosamma livsmedel". Därför kan du skylla på ditt nya hälsosamma leverne för att slippa dessa gravid-förbud. Denna ursäkt funkar även om du känner dig trött och orkeslös (på grund av ”dieten”) eller är uppblåst och illamående (på grund av din nya nyttiga ”ärt- och bönrika kost”).

5. ”Jag har migrän”

Enda gången det är positivt att lida av migrän är när det är dags att dra en bortförklaring om illamående, kräkningar eller att tacka nej till att ses. Migrän är en ursäkt alla godtar och som kan ha alla möjliga biverkningar.

6. ”Det är lite mycket på jobbet just nu”

Alla är stressade och har det tufft under vissa perioder av livet. Varför inte låtsas som att din period är just nu. Om du känner dig trött, illamående, eller helt enkelt har en tydlig kula som du vill dölja så kan du skylla på att ”det är lite mycket just nu”. De flesta kan relatera till känslan och misstänker inte att du är gravid i första taget.

7. ”Vi har fullt upp med renoveringen”

Okej, detta kanske är i värsta laget av ljugerier. Men vill du verkligen inte berätta, men mår oerhört dåligt i din graviditet (vilket skulle avslöja dig direkt) kan du skylla på att ni renoverar och har fullt upp. Därför hinner du ”tyvärr inte ses lika mycket nu”. Om kompisarna ber om en bild på renoveringen kan du säga att de får se bilder när allt är klart (eller färdigbakat)!

8. ”Vi har börjat försöka bli gravida”

Vissa vill sluta med alkohol, rött kött och mögelostar redan när de försöker bli gravida. Du kan låtsas vara en av dem. Säg att ni har börjat försöka bli gravida och att du därför har börjat ta det lite lugnare, med allt. På så vis kommer det inte att vara en chock när ni väl berättar och du hinner i lugn och ro vara gravid i många veckor utan att behöva berätta.

9. ”Jag tror jag är matförgiftad”

Om du plötsligt kräks på jobbet eller bland kompisarna kan du skylla på att ”kycklingen smakade dåligt igår kväll”. På så vis har du en anledning att gå hem och vila, men kan fortfarande gå till jobbet dagen efter utan att ”smitta någon”. Det är viktigt att du påpekar att du ätit en specifik maträtt som var dålig så att du inte misstänks för smittsam vinterkräksjuka, utan enbart matförgiftning.

10. ”Jag har haft lite svårt att sova på sistone”

Om du vanligtvis älskar kaffe och dricker cirka 100 koppar om dagen kan det plötsligt bli lite misstänksamt om du bara vill ha en. Du kan alltid skylla på att din kaffekonsumtion börjar gå ut över din sömn, eller att du har börjat med en ny medicin som inte ska blandas med koffein.

11. ”Jag går på penicillin”

Kanske den vanligaste ursäkten för att ”slippa” dricka alkohol. De flesta vet att alkohol och penicillin rimmar illa och godtar ursäkten rakt av. Om dina närmsta undrar VARFÖR du går på penicillin kan det vara bra att förbereda en förklaring som ”urinvägsinfektion” eller ”öroninflammation”.

12. ”Jag har urinvägsinfektion”

Många gravida upplever ett ökat tryck på blåsan ju mer barnet växer (väldigt olika från person till person) och om du springer på toaletten stup i kvarten är urinvägs-kortet skönt att dra. Urinvägsinfektion går att skylla på även om du är illamående och kräks på toan ofta eller om du vill tacka nej till alkohol utan misstänkta blickar.

13. ”Jag ska köra bil tidigt imorgon bitti”

Ta med en flaska alkoholfritt bubbel och ingen på festen kan anklaga dig för att inte försöka få till ett partyhumör trots att du tyvärr måste köra bil imorgon bitti.

Foto: TT

12 fina gravidklänningar för alla tillfällen

Syskon på ingång? Så introducerar du nya tillskottet på bästa sätt