En del av

14 tidiga tecken på att du är gravid

01 jul, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Lovisa Svedlund
Misstänker du att du är gravid innan du gjort ett graviditetstest? Här listar vi 14 väldigt tidiga tecken på att du kan vara gravid.
Annons

Graviditetstest är såklart det säkraste sättet att ta reda på om du är gravid. Ett graviditetstest kan ge dig ett nästan hundraprocentigt svar om du tar det på den dag då din mens skulle ha kommit.

Är du osäker på vilken dag det är, kan man som regel vänta tre veckor efter samlaget eller försöket till befruktning – och även då få ett relativt säkert svar från testet.

Tidiga tecken på graviditet

Ett uppenbart tecken på att du är gravid är att din mens inte kommer.

Men redan innan mensen visar sig vara utebliven, och kanske innan du kan få svar från ett graviditetstest, finns också andra signaler som kroppen skickar om du är gravid.

Tecken på graviditet innan man kan ta graviditetstest

Dessa tecken garanterar inte att du är gravid, ofta handlar det om symptom du kan känna ändå. Men med det sagt – misstänker du att du är gravid kan du kolla om de här tecknen stämmer in på dig.

1. Trötthet

Under de första åtta till tio veckorna i graviditeten är det vanligt att känna sig tröttare än normalt. Det här tror man beror på att hormonet progesteron ökar i kroppen. Ibland känns tröttheten rent förlamande – och för en person som är kvällspigg kan det kännas konstigt att känna behov av att gå och lägga sig redan under tidig kväll. För många vänder det efter första trimestern (graviditetsvecka 1-12) och man får mer energi när man går in i andra trimestern.

Annons

2. Illamående

Att må illa hör till de mest kända gravidsymptomen. Det är vanligast att illamåendet kommer i vecka sex av graviditeten. Ofta kallar man det här för morgonillamående, men för många kan känslan komma när som helst på dagen.

3. Molande värk i magen

Tidigt under en graviditet är det inte ovanligt att man får lite ont i magen, en känsla som kan påminna om mensvärk. Det här är en slags växtvärk som kroppen går igenom, livmodern börjar nämligen växa redan väldigt tidigt i graviditeten. Värken kan te sig olika – vissa känner av den starkt redan tidigt medan andra knappt får några känningar alls.

4. Förändrade bröst

Många känner förändringar i brösten under de första veckorna av graviditeten. Det här beror på att brösten förändras inför den stundande mjölkproduktionen. Vanliga känningar är att brösten ömmar, ger ifrån sig små stickningar, blir större och ibland lite knöliga.

Många får sug efter speciella smaker redan tidigt i graviditeten.Alena Ozerova

Vårtgårdarna kan förändras till en mörkare färg och få tydligare struktur. För vissa växer även bröstvårtorna, de kan bli något mörkare, styvna och ibland sticker det eller drar lite i huden här. Har du ljus hy kan även blodådrorna i brösten börja bli mer synliga när du är gravid.

Annons

5. Magen blir gasig och svullen

Känner du dig förstoppad eller gasig? Då kan det vara ett tidigt tecken på att du är gravid. När man är gravid producerar kroppen hormonet progesteron som gör din matsmältning långsammare. Att maten passerar i en trögare takt genom kroppen kan ge resultatet att du känner dig uppblåst, gasig eller förstoppad.

6. Halsbränna

Halsbränna kan vara ett tecken på att du är gravid. Under graviditeten slappnar vissa muskler av mer, bland annat de i tarmarna och magmunnen. Känner du av brännan kan det vara en bra idé att dra ner på starkare mat och kaffe.

7. Yrsel eller svimma

Tidigt i graviditeten kan ditt blodtryck sjunka. Det kan orsaka att du känner dig yr, svimfärdig eller till och med svimmar.

8. Tätare toalettbesök

Under en graviditet producerar kroppen mer urin. Livmodern som växer kan också trycka mot urinblåsan. Behöver du gå och kissa oftare än vanligt? Då kan detta vara ett tecken på att du är gravid.

Annons

9. Flytningar

Att få flytningar när man är gravid är vanligt. Det beror på att hormonet östrogen stiger i kroppen.

10. Sug efter mat

Tidigt i en graviditet är ett vanligt symptom att känna sug efter vissa specifika matvaror och smaker. Suget kan kännas överväldigande och det är inte ovanligt att man blir sugen på sådant man vanligtvis inte äter mycket av. Det kan också hända att vissa maträtter eller smaker, ibland sådant man äter ofta, känns direkt motbjudande. Att få en metallisk smak i munnen är också vanligt. Det här tror man beror på kroppens hormonförändringar.

11. Känsligt doftsinne

Luktar lunchen värre illa? Ett tecken på att du är gravid kan vara att du får ett känsligare luktsinne och att du tycker att vissa dofter, ibland helt neutrala, nu känns motbjudande.

12. Humöret svänger snabbare

Hormonerna som utsöndras i kroppen tidigt under en graviditet kan göra att ditt humör svänger mer än vanligt. Det kan till exempel ligga närmare till hands att vilja gråta.

Att känna sig extra hungrig eller trött är vanligt i början av en graviditet.Rawpixel.com

13. Hunger

Känner du dig hungrig hela tiden? Trots att barnet ännu inte behöver så mycket extra näring utöver det du äter, är extra hunger något som många kvinnor känner tidigt i graviditeten.

Annons

Att känna extra sug efter kolhydrater förekommer också, vilket delvis kan bero på att just kolhydrater brukar lindra känslorna av illamående.

14. Blödning

Tidigt under graviditeten sker något som heter nidationsblödning eller fästblödning. Alla får inte blödningen men om du får den är det ett tydligt tecken på att du är gravid. Om man gärna vill bli gravid kan man bli besviken av att få den här blödningen eftersom den kan misstas för mens, och ibland kan en blödning ju vara ett missfall. Blödningen är något kortare än din mens brukar vara och inträffar när ägget fäster i livmodern, vanligtvis mellan 7-14 dagar efter din ägglossning.

Källor: 1177, RFSU, Kronans apotek, Clear Blue

Foto: TT, Unsplash

Annons