En del av

24 fina franska barnnamn att inspireras av

11 apr, 2018 
AvNanna von Knorring
24 fina franska barnnamn
Ute efter inspiration till barnnamnet? I dag vill många föräldrar döpa sina bebisar till något ovanligt eller något helt originellt. Så varför inte influeras av det vackra franska språket i namnvalet – här är 24 fina alternativ, både flicknamn och pojknamn, att inspireras av.
Annons

Vi inspireras av fransyskorna och fransmännen när det kommer till mode, skönhet och heminredning – så varför inte även av deras vackert klingande namn?

Från klassiska Jeanne och Sébastien till trendiga Chloé och Adrienne – här listar vi 24 franska flick- och pojknamn att inspireras av.

Franska flicknamn:

1. Camille

Namnet Camille är ett namn som passar för såväl pojkar som flickor och betyder ”närvarande vid religiös ceremoni”.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Camilla har namnsdag 7 mars.

2. Marion

Även namnet Marion bärs av såväl kvinnor som män och kan vara en variant på namnet Maria, vilket bland annat betyder ”önskat barn” och ”rebellisk”. Namnet har bland annat blivit känt från Robin Hood och en känd fransyska som bär namnet är skådespelerskan Marion Cotillard.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Maria har namnsdag den 28 februari.

3. Chloé

Chloé betyder ”grönt skott” (om växter) och är ett namn som används i såväl fransk- som engelsktalande länder. Det franska modehuset Chloé har burit namnet sedan 1952, då grundaren Gaby Aghion lånade sin vänninas namn till sitt nystartade modehus.

Annons

Namnsdag: Saknas i Sverige.

4. Inès

Ett namn som är populärt i Frankrike och som ursprungligen är en spansk form av namnet Agnes och betyder ”den rena” eller ”den kyska”. Kända personer med namnet är bland annat den franska modellen Inès de la Fressange samt Blake Livelys och Ryan Reynolds yngsta dotter.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

5. Margaux

Ett franskt kvinnonamn som betyder ”pärla”. I Sverige finns bland annat bloggaren Margaux Dietz som bär namnet.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Margot har namnsdag den 15 juni.

6. Léa

Ett kvinnonamn som ursprungligen härstammar från hebreiska och latin och betyder ”lejoninna” och ”härskarinna”. Bland kända bärare finns skådespelarna Léa Seydoux och Lea Michele.

Namnsdag: 26 juni.

7. Adrienne

Adrianne är ett namn som kan få en boost i populariteten efter att prinsessan Madeleine gav namnet till sitt tredje barn. Namnet betyder ”den mörka” eller ”från staden Hadria”.

Annons

Namnsdag: Saknas i Sverige, Adrian och Adriana har namnsdag den 4 mars.

8. Manon

Manon är ett mycket populärt namn i Belgien och Frankrike, som än så länge är ovanligt i Sverige. Namnet, som är en variant på namnen Marie och Marianne, betyder ”bitter”.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

9. Clémentine

Ett namn som kommer från franska och latin och betyder ”mild” och ”barmhärtig”. En framstående person som bar namnet var Prinsessan Clémentine av Belgien som dog 1955.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

10. Jeanne

Ett franskt kvinnonamn som betyder ”Gud är nådig” och vars mest berömda bärare var Jeanne D’Arc, Frankrikes nationalhelgon.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

11. Pauline

Pauline är ett franskt kvinnonamn med betydelsen ”den lilla” och är en feminin form av namnet Paul. Kända svenskar som bär namnet är bland andra sångerskan Pauline Kamusewu.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Paulina har namnsdag den 22 juni.

12. Anaïs

Anaïs är ett franskt kvinnonamn som ursprungligen kommer från den katalanska formen av namnet Anna. Namnet, som är ovanligt i Sverige, betyder ”nådig” och ”behagfull”. Noel Gallagher, tidigare medlem i Oasis, gav namnet till sin dotter och författaren Anaïs Nin gjorde även namnet känt.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

Inspireras av franska barnnamn

Franska pojknamn:

1. Alexis

Ett namn som passar såväl pojkar som flickor. Alexis är en latinsk form av det grekiska namnet Alèxios och betyder ”försvarare”.

Annons

Namnsdag: 12 december.

2. Jacques

Jacques är den franska versionen av namnet Jack och är ett ovanligt namn i Sverige. Kända bärare av namnet är bland andra filosofen Jean-Jacques Rousseau som levde på 1700-talet och prins Jacques av Monaco som föddes år 2014.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

3. Maxime

Ett namn som passar såväl män som kvinnor, men som är vanligare bland män och även har den feminina formen ”Maxine”. Maxime är en fransk form av namnet ”Maximus”, som betyder ”den största”.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Max har namnsdag den 1 februari.

4. Olivier

En fransk variant på namnet Oliver som betyder ”olivträd”. Drygt 400 personer bär namnet i Sverige, men Olivier är desto vanligare i Holland och Frankrike.

Namnsdag: Oliver har namnsdag den 15 april.

5. Étienne

Étienne är en fransk variant på det vanliga namnet Stefan eller Stephen, men är ovanligt i Sverige. Namnet betyder ”krona” eller ”krans”.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Stefan har namnsdag den 26 december.

Annons

6. Henri

En fransk variant på det engelska namnet Henry som härstammar från det tyska namnet Heimrich som betyder ”hemmets härskare”.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Henrik har namnsdag den 19 januari.

7. Julien

En fransk variant på namnet Julianus och Julian som använts sedan medeltiden i England. I Sverige är den franska varianten fortfarande ovanlig och knappt 300 personer bär namnet.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

8. Marc

Marc är den franska varianten på det romerska namnet Marcus, som härstammar från krigsguden Mars. Kända personer som bär namnet är bland annat modedesigner Marc Jacobs och sångaren Marc Anthony.

Namnsdag: Saknas i Sverige, Markus har namnsdag den 25 april.

9. Sébastien

En fransk form av det populära namnet Sebastian som har grekiskt ursprung. Namnet betyder ”den vördade” och endast 108 personer har fått den franska varianten på namnet i Sverige.

Namnsdag: Sebastian har namnsdag den 20 januari.

Annons

10. Valentin

Namnet kommer ursprungligen ur latin och betyder ”stark” och ”frisk”. Namnet förknippas ofta med Alla hjärtans dag och Sankt Valentin, men är även ett relativt vanligt mansnamn i Sverige.

Namnsdag: 14 februari.

11. Adrien

Ett franskt mansnamn som härstammar från latin och betyder ”från staden Hadria”. Kända bärare av namnet är bland annat skådespelaren Adrien Brody.

Namnsdag: Saknas i Sverige. Adrian och Adriana har namnsdag den 4 mars.

12. Loïc

En fransk variant på namnet Louis som uttalas ungefär ”Lå-ick”. Förnamnet är ovanligt i Sverige och endast ett 40-tal personer bär namnet.

Namnsdag: Saknas i Sverige.

Foto: IBL/Shutterstock

Annons
Innehåller reklamlänkar