4 faktorer som ökar chansen att få tvillingar

Mamma med tvillingar.

Vad är det som gör att en del plötsligt har två bebisar i magen och andra bara en? Trots att det finns flera faktorer som påverkar chansen att få tvillingar finns det inget du kan göra själv för att öka chanserna. Trots det hävdar många att man kan öka chanserna med olika dieter och naturläkemedel.

Tvillinggraviditeter kan uppstå antingen när två ägg blir befruktade i livmodern (tvåäggstvillingar) eller när ett befruktat ägg delar sig i två embryon (enäggstvillingar). Ungefär en födsel av 80 är en tvillingfödsel och de flesta är tvåäggstvillingar. De allra flesta blivande föräldrar vet inte att det är två bebisar i magen före ultraljudet, men man kan misstänka det tidigare eftersom magen ofta växer sig stor snabbare och man kan må mer illa i början av graviditeten.

Tvillingfödslar blir allt vanligare, enligt Center for Disease Control and Prevention i USA har antalet nästan fördubblats under de senaste 40 åren. Vad det beror på är inte klarlagt, men en anledning kan vara att allt fler blir föräldrar med hjälp av fertilitetsbehandlingar.

Fertilitetsbehandlingar

Fertilitetsbehandlingar är alltså en faktor som ökar chansen att få tvillingar. En kvinna som behandlas med hormoner för att framkalla ägglossning släpper ofta flera ägg på en gång som spermierna har chans att befrukta.

Även vid IVF, där fler än ett embryo sätts tillbaka från provröret in i livmodern ökar också chanserna att fler än en bebis växer till sig i magen.

Tvillingar i släkten

Om du har tvillingar i släkten ökar chansen lite för att du också ska få tvillingar, framför allt om du har tvillingsläktingar på din mammas sida. Men det gäller bara om de tvillingarna kommit till på naturlig väg, utan fertilitetsbehandlingar. Det är också vanligare att få tvillingar om man själv är tvilling – en amerikansk studie visar att det är ungefär dubbelt så vanligt.

Mamma över 30 år

Mammans ålder kan också spela in när det gäller tvillingfödslar. Kvinnor som är äldre än 30 år släpper oftare mer än ett ägg i taget när de har ägglossning, så då blir det också vanligare att mer än ett ägg befruktas och man får tvillingar.

Vikt och längd

Det finns forskning som pekar mot att längre och tyngre kvinnor oftare får tvillingar än mindre kvinnor. Skillnaderna är inte stora och man vet inte heller varför, men man misstänker att kroppen anser att kvinnor som väger mer har mer resurser för att klara av att bära tvillingar.

Foto: TT

Källa: Medical News Today

Tvillingar eller syskon? 42 namn som matchar varandra

Gravid med tvillingar? 11 saker du nog inte visste

Utvald läsning