En del av

4 skäl till varför du inte får missa SVT:s Barnmorskorna

30 okt, 2020 
AvLinn Seipel
SVT:s Barnmorskorna
Barnmorskorna Agneta, Karin, Maria och Camilla. Bild: SVT
Dokumentärserien Barnmorskorna hyllas av tittarna för sättet den filterlöst skildrar hur det kan se ut på BB inför och vid en förlossning. Men det finns fler anledningar till varför särskilt du som blivande mamma inte bör missa ett enda avsnitt!
Annons
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVIDBrand logo
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVID

I serien får man följa fyra barnmorskor som arbetar med det nya projektet ”Min barnmorska”. Vårdformen innebär att samma barnmorskor kommer finnas där för den blivande mamman och hennes familj hela vägen - det vill säga under graviditeten, förlossningen och eftervården.

Detta ger en djuplodad inblick i svensk förlossningsvård och skildrar situationer som både utbildar och berör.

Här är fyra skäl varför du inte borde missa Barnmorskorna, särskilt om du är gravid!

1. Vanliga frågor och funderingar besvaras

Är det normalt att…? Frågorna är ofta många, särskilt om du är gravid med ditt första barn. Även om alla graviditeter och förlossningar är unika på sitt sätt, finns mycket information som kan underlätta att veta om.

Ibland vet man kanske inte ens vad man ska fråga om, och det hela kan lätt kännas överväldigande.

I programmet berörs vanliga frågor och svar som kan ge en grund att stå på och förhoppningsvis ett lugn inför situationen.

Bebis på BB
Bild: SVT

2. Du reflekterar över hur du själv vill ha det

I serien möter man kvinnor som resonerar med barnmorskorna om hur deras förlossning och eftervård ska gå till.

Annons

Vill man föda med bedövning eller inte? Vilka för och nackdelar finns? När kan man bli igångsatt och finns det någon risk med att bli det?

När man hör om de olika valmöjligheterna kan man i lugn och ro själv börja bilda sig en egen uppfattning om hur man själv tror att man vill ha det.

3. Förväntningar på förlossningsvården

Närmandet av barnmorskornas yrke ger en unik inblick i vad man kan förvänta sig som gravid kvinna i Sverige. Vilket stöd kan man få och när? Samt vice versa – vad kan man kanske inte räkna med och förväntas det att man själv tar reda på eller gör något särskilt?

Troligen ger det också ett stort förtroende för sjukvården, när man ser vilka fullblodsproffs det är som står bakom maskineriet.

Par med nyfödd bebis
Bild: SVT

4. Kärlek och pepp inför din förlossning

När man ser hur bra allt oftast går och hur glada alla är efteråt så kan förhoppningsvis eventuella spänningar och rädslor inför förlossningen släppa lite.

Det leder garanterat till lite glädjetårar hemma i soffan när man ser föräldrarnas min när de för första gången får hålla sin nyfödda i famnen.

Här kan du se Barnmorskorna

Andra avsnittet av Barnmorskorna sänd på SVT1 måndag 21.00. Samtliga tre avsnitt finns redan nu att se på SVT Play.

Annons