En del av

Bästa barnvagnen för dig – 5 tips för att hitta rätt modell

19 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
Mamma och barn om åker barnvagn
Att hitta rätt i djungeln av barnvagnar är inte lätt. Ska man köpa ny eller begagnad? Rejäla hjul eller satsa på en liten och smidig? Här har vi samlat våra bästa tips inför köpet av barnvagn!
Annons
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barnBrand logo
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn

Det största inköpet för många nyblivna föräldrar är barnvagnen. Idag kan man nästan likna det vid att köpa en bil – både vad gäller utbud, tidsåtgång och en ekande tom plånbok som resultat. Om ni väljer att köpa en ny vagn kan det vara bra att veta redan nu att det ibland är en leveranstid på upp till 10-12 veckor.

Ny eller begagnad barnvagn?

Köper ni en ny vagn kommer ni att få möjlighet att välja märke, modell, färger, hjul, funktioner och tillbehör som skötväska, myggnät, parasoll, madrass, regnskydd, mugghållare, lås, shoppingväska och så vidare. Blev du utmattad av bara tanken? Då kanske det kan vara skönt att köpa en begagnad vagn som någon annan redan har trivts med och redan tagit alla beslut kring.

Köper du en vagn second hand är det dock viktigt att du kollar så att bromsar och andra säkerthetsfunktioner fungerar. Fråga ägaren om vagnen fortfarande har garanti, ibland löper garantin under flera års tid.

Annons

Just garantin är en aspekt som talar för att köpa en ny vagn. Går vagnen sönder kan det vara skönt att veta att du kan höra av dig till butiken som (förhoppningsvis) åtgärdar felet direkt.

Bebis sover i barnvagn
Säkerheten går alltid först. Se till att syna den begagnade barnvagnen väl innan du köper den.

Några frågor att ställa dig själv

Till att börja med behöver ni fundera kring er familje- och boendesituation samt hur er vardag ser ut under föräldraledigheten och barnets första tid. Det är högst avgörande för vilken vagn ni ska välja. Fundera kring följande:

  • Har ni trapphus utan hiss? Då är det kanske viktigt att vagnen är lätt att bära?
  • Har ni en liten bil? Då behöver vagnen kunna bli riktigt liten när den viks ihop så att den går in i bagageutrymmet.
  • Har ni mycket grusade gångar runt om ert boende? Då kan ni behöva satsa på bättre kvalitet på hjulen samt grövre däck.
  • Kommer ni att åka mycket buss och kollektivtrafik? Då får inte vagnen vara för bred, så att den går in överallt.
  • Ska barnvagnen förvaras inomhus när den inte används? Eller ute? I trappuppgången? I bilen? Välj en vagn som passar er situation även när den inte används.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

5 tips och råd inför barnvagnsköpet

När du har ställt dig frågorna ovan och svarat har du kommit en bra bit på vägen mot den perfekta vagnen. Här kommer ytterligare några tips och råd som bör finnas med i beräkningen innan du slår till på drömvagnen.

1. Välj vagn efter årstid

Ibland blir man så förblindad av design och form att man glömmer att man håller på att köpa en vinteranpassad vagn till ett sommarbarn. Kommer du att promenera mycket ute när det är sol så kanske en beige vagn med bra solskydd är det viktigaste. Om ishalka i november snarare står på agendan är en vagn med rejäla hjul och en fodrad liggdel att föredra.

barnvagn i snö
Om ni är en aktiv familj, eller väntar en bebis mitt i vintern kan en lättstyrd trehjuling med rejäla däck vara vagnen ni ska kika lite extra på.

2. Mät, mät, mät!

Ja, överdriv och gå loss med måttbandet. Mät bilen, mät dörrkarmen till sommarstugan, till svärföräldrarna, hissen i lägenhetshuset och framför allt er egen ytterdörr. Det är sjukt tråkigt att beställa en vagn, vänta 12 veckor och sedan inte få in den genom dörren.

Annons

3. Mycket förvaring - ja, tack!

Ett vanligt misstag är att välja utseende framför funktion. Att välja en nätt trehjuling kanske lockar, men att välja bort ett stort utrymme under vagnen och tänka ”det får jag plats med i skötväskan” är ett dumt beslut om det egentligen inte är så dina prioriteringar ser ut. Resultatet riskerar att bli att skötväskan som hängs på handtaget på vagnen blir så pass tungt att vagnen riskerar att välta framlänges. Mardrömsscenario, med andra ord.

4. Provkör MÅNGA vagnar

Det kan kännas fånigt att springa runt i femhundraelva butiker och köra runt med olika barnvagnar utan barn i, men vi lovar – det är värt besväret. Utprovningen är särskilt viktig om ni är två eller flera som kommer att använda vagnen mycket och är olika långa. Då är ett reglerbart handtag a och o.

Kvinna kollar på barnvagnar
Känn, testkör, vik ihop och fäll ut vagnen. Det är okej att ställa massor av frågor och prova dig fram i barnvagnsbutiken!

5. Viktigt! Provkör även med vikt

Du kommer att ha ett barn i vagnen, en skötväska och 736367 diverse andra livsnödvändiga prylar under eller vid sidan av vagnen. En vagn känns helt annorlunda när den är tom. Lassa på med saker när du provkör och känn efter noga så att vagnen känns stabil.

Den får inte vara på väg att tippa mot sidorna när du gör skarpa, tvära svängar. Säkerhet går före utseende, alla dagar i veckan.

Foto: TT

Annons