En del av

6 tips – tänk på detta när du köper amningskudde

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Litet asiatiskt barn ligger på amningskudde
Ska du skaffa en amningskudde? Här är 6 bra tips som hjälper dig ta reda på vilken som passar dig bäst.
Annons

Behöver du en amningskudde men har svårt att välja vilken? Det behöver faktiskt inte vara så lätt att välja amningskudde som man tror – och vilken du väljer kan göra stor skillnad för din amningsupplevelse.

Det är inte ovanligt att det tar ett litet tag innan amningen fungerar optimalt. Vissa får ont i axlarna i början eller såriga bröstvårtor. Dessutom visar forskning att om den ammande är avstressad och bekväm, underlättar det också mjölkproduktionen.

Det kan därför vara skönt att hitta bra komfort under amningen så tidigt som möjligt.

Vilken amningskudde är bäst?

Amningskuddar finns i flera modeller och utseenden, och vilken som passar just dig kan vara svårt att avgöra bara genom att skrolla runt på webbshoppar.

Här är några saker du kan tänka på innan du införskaffar kudden som kommer kunna bli din bästis under tiden du ammar.

1. Komforten när du ammar

Som ammande kan du bli sittande med matningen ganska många timmar varje dag. Det viktigaste att tänka på när du väljer amningskudde är därför vilken komfort som passar dig bäst. De flesta kuddarna är formade som en falukorv för att kunna ligga runt midjan och ge stöd åt din rygg, bål och armbåge, samtidigt som barnet ska kunna vila på kudden på framsidan av din kropp. Vissa kuddar är lite bredare, vissa når längre runt midjan, andra är kortare eller smalare. I formen kan de se ut som ett V, som en jämn rund korv, eller som en rund korv som är smalare i ena änden och bredare i den andra.

Annons

Fundera på vilken storlek som passar din kropp och dina skönaste sittpositioner bäst för att amningen ska bli så skonsam som möjligt.

2. Fyllningen

Även när det kommer till fyllningen i kudden finns olika varianter. Vissa kuddar har riktigt fast fyllning, andra är mjukare. Något de brukar ha gemensamt är att hela eller delar av kudden är fylld med små kulor, så kallade EPS-kulor. Den här fyllningen gör att bebisen kan sjunka ner i kudden som formas efter den lilla kroppen.

Olika former och fyllning i amningkudde passar olika personer.

Tycker du att det låter skönt med en kudde som är väldigt formbar, där barnet kan sjunka ner och ligga still? Eller känns det kanske bättre med en som är bara delvis fylld av kulor, där övrig fyllning till exempel är mer fast och stöttar upp din kropp på ett tydligare sätt? Tänk på detta innan su bestämmer dig.

Annons

3. Närhet till kroppen

Du kan också fundera på hur tajt du vill att kudden ska ligga mot din kropp. Det kan kännas skönt att den smiter åt litegrann så att barnet inte glider ner mellan din mage och kudden. Däremot ska den inte trycka åt så att du blir svettig eller känner dig obekväm.

4. Höjden

Trivs du bäst med att hålla barnet i famnen under amning, det vill säga att barnet ligger på din armbåge? Känns det skönare att barnet ligger direkt mot kudden eller villl du kunna variera? Fundera lite på vilken höjd på kudden du ska ha, utifrån vad du tror passar dig bäst.

Med rätt höjd på kudden ska du få stöd under armbågen, om du vill hålla den under barnet.

5. Andra användningsområden

En annan sak man kan fundera på när man investerar i en amningskudde är om man vill att den ska kunna uppfylla även andra användningsområden.

Annons

Den kan till exempel vara skön för barnet att ligga och sova på.

Det kan också vara skönt att använda kudden som stöd mellan benen när man ligger på sidan, om man har foglossning eller problem med bäckenbotten.

Dessutom kan kudden vara ett utmärkt hjälpmedel när barnet ska lära sig att sitta. Då kan bebisen sitta i den lilla böjen utan att riskera att skada sig om den faller bakåt.

6. Tvättbar

Nej, det är ingen myt. Med ett spädbarn riskerar de flesta textiler i hemmet att få en fläck. Kräk, dräggel, en skvätt bröstmjölk eller ersättning. En sak att tänka på när du köper amningskudde är om du vill ha en med avtagbart överdrag som går att tvätta, eller till och med byta ut.

Foto: Unsplash, TT, Babyworld/Domino/Rätt start/Done by deer/Bbhugme

Annons