En del av

7 roliga och fina sätt att berätta att du är gravid

22 dec, 2020 
Johanna Bengtsson
Gravid kvinna i säng tar selfie
Är det dags att avslöja din stora hemlighet? Att berätta för vänner och familj att du väntar barn kan kännas både spännande och nervöst. Här har vi samlat massor av roliga sätt att göra avslöjandet till en minnesvärd händelse!
Annons

När magen börjar växa kan det tillslut vara svårt att dölja att ni väntar tillökning. Vissa väntar med att berätta om graviditeten efter vecka 12, då den största risken för missfall har avtagit. Medan andra vill berätta för sina allra närmsta direkt efter att ha plussat på stickan! När du än väljer att berätta kan det vara roligt att göra det till en fin eller minnesvärd stund.

8 andra graviditeter som broke the internet à la RihannaBrand logo
8 andra graviditeter som broke the internet à la Rihanna

Här har vi samlat ett gäng roliga sätt att berätta på, som passar både för den hemlighetsfulla eller mer lekfulla mamman!

1. Lägg en bulle i ugnen - bokstavligen

Placera en bulle i ugnen hemma hos den ni ska berätta för och ge dem en lapp med instruktioner för tillagning, exempelvis ”Bakas fram till den 23 februari (ert datum på beräknad födsel)”. Eller skicka enbart en bild på en bulle i en ugn om du vill vara lite hemlighetsfull och se vem som först förstår rebusen.

Annons

Vill du göra avslöjandet ännu mer lekfullt kan du säga "klara, färdiga, gå!" och låta familj och vänner leta efter en gömd överraskning i er bostad. Den som först hittar bullen i ugnen (och förstår budskapet) vinner!

2. Ta en fin eller spexig bild

Om du tycker att det känns lite jobbigt att hamna i centrum och berätta live (men ändå vill berätta din nyhet) är det perfekt att skicka en fin eller rolig bild. Här kommer några förslag:

  • Köp några söta bebiskläder och lägg fram dem tillsammans med ultraljudsbilden eller gör den klassiska gesten där händerna formar ett hjärta över din mage.
  • Om du vill ha en spexigare bild kan du måla en liten bebis på magen eller skriva ”loading - 30 %” och rita ett laddande batteri.
  • Om ni redan har ett barn kan det vara kul om alla i familjen ställer sig på rad och skriver vad deras magar innehåller. Till exempel kan din partners mage innehålla ”Pizza” och en pil, ditt barns mage ”Godis” och en pil och på din mage står det ”Bebis” och en pil.
gravid kvinna har skrivit på sin mage
Att skicka en humoristisk bild är ett kul sätt att avslöja graviditeten på.

3. Ge bort bebissaker

Fyller den du ska berätta för år, har namnsdag, eller närmar det sig jul? Att slå in en liten body eller en napp till exempelvis din mamma eller syster är ett gulligt sätt att berätta att hen ska bli mormor eller moster. Du kan till exempel skriva en lapp ihop med nappen där det står ”Hej mormor! Kan du passa den här nappen till mig, jag kan behöva den när jag hälsar på i fall min mamma glömmer att ta med sig en. Vi ses i november!”.

Annons

4. Sätt ultraljudsbilden på kylen

Om du inte vill poppa nyheten genom att ställa dig upp och berätta kan ett lite busigt och hemlighetsfullt sätt vara att fästa bilden från ultraljudet på kylskåpet när ni väntar besök. Det blir roligt att se hur dina vänner eller familj reagerar när de får syn på bilden. Vågar de kommentera det högt eller viskar de försiktigt till varandra?

5. Ge en tom ram

Ett annat roligt sätt att berätta om graviditeten är att slå in en tom ram. Antingen skriver du en lapp och sätter i ramen där det står ”motivet beräknas vara klart den 4:e april (er bf) eller så berättar du det högt när personen undrar vad sjutton som har tagit åt dig när du ger dem en ram utan motiv.

6. Avslöja könet samtidigt

Ett fint sätt att involvera dina nära i graviditeten (om du vill det) är att avslöja graviditeten och samtidigt tillsammans ta reda på vilket kön bebisen har. Låt er barnmorska skriva ner könet på en lapp i ett kuvert och öppna det tillsammans med dina nära. Vill du gå steget längre kan du lämna kuvertet till en partybutik eller ett konditori och låta dem skapa en konfettiballong i valfri färg för tjej eller kille och en tårta med respektive färg på tårtbottnarna.

Tjej och kille avslöjar barnets kön
Låt familjen få känna sig delaktiga genom att avslöja könet på barnet tillsammans med dem. Till exempel genom att beställa en tårta i en valfri färg för respektive kön.

7. Låt ditt barn berätta

Det finns massor av fina barnkläder med tryck som kan få berätta nyheten åt dig. Låt ditt barn bära en tröja med texten "big brother" eller "big sister". Ta en bild och skicka eller bjud hem familjen och se hur länge det dröjer innan de upptäcker det placerade hemliga budskapet på tröjan.

Annons

Kom ihåg! Berätta alltid med respekt

När man berättar så här stora nyheter för sina vänner tar man kanske för givet att alla ska ställa sig upp och applådera och bli så glada för er skull - och det är ju med största sannolikhet vad de allra flesta kommer att göra. Men ibland händer inte det. Det kanske finns personer i er närhet som har försökt jättelänge utan att ha lyckats och att få höra att ni är gravida spär bara på känslan av eget misslyckande ännu mer.

Det kan också finnas de som känner att de nu förlorar dig som en del av gänget när du inte kan festa loss och vara med dem på samma saker som tidigare. Berätta därför med respekt för mottagaren och förutsätt inte att det alltid kommer att bli odelat positiva reaktioner. Fundera på vilket sätt att berätta som är bäst för just den personen. Du behöver inte nödvändigtvis berätta på exakt samma sätt för alla.

Foto: TT

Annons