En del av

7 saker du vill veta innan förlossningen – som många missar

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Söt bebis som skrattar
Hur farligt är det att mitt barn föds med navelsträngen runt halsen? Och när får jag egentligen ta första fotot av min bebis? Vissa saker kan vara sköna att veta innan förlossningen.
Här är sju saker förlossningsexperten kan svara på – som många missar ta reda på.
Annons

Får man stå nära när läkarna undersöker beisen och är det farligt om barnet är gråaktigt och inte skriker?

Som blivande förälder kan informationen man behöver ta in om den kommande graviditeten, förlossningen och bebistiden kännas överväldigande. Och just när det kommer till förlossningen finns faktiskt vissa detaljer som många inte känner till.

Vissa saker som är skönt att veta om som innan förlossningen glöms de bort i informationen till föräldrarna.

Ibland handlar det om sådant som är självklart för personalen men som är svårare att ha koll på om man inte tillbringar varje dag i ett förlossningsrum, menar Lotta Höckert som är undersköterska på förlossningen. Hon jobbar också med en privat tjänst där hon ger förlossningsförberedande stöd till blivande föräldrar.

– Förlossningspersonal gör ju sitt vanliga jobb och tänker kanske i vissa fall inte på att för patienter är det ingen vardag att vara på förlossningen, säger Lotta Höckert.

Annons

I sin yrkesroll har hon märkt att det finns vissa saker med förlossningen som föräldrar sällan har koll på – men som faktiskt kan ge en långt skönare upplevelse om man vet om i förväg.

7 saker du vill ha koll på innan förlossningen

Här listar undersköterskan Lotta Höckert saker som föräldrar inte alltid vet – men som kan vara bra att känna till innan det är dags för förlossning.

1. Man får byta barnmorska

Många vet inte om det – men man får faktiskt be om att byta barnmorska eller undersköterska under förlossningens gång om man inte trivs med personerna man blivit tilldelad.

– Många föräldrar jag jobbar med frågar mig om man får göra så och säger att de kanske inte skulle våga, att det kan kännas läskigt och så. Men man behöver inte känna osäkerhet här. Det är absolut okej att fråga, och även om det ibland är underbemannat på förlossningen brukar det nästan alltid gå att lösa ett byte.

Det man kan tänka på om man skulle vilja ha någon annan, är att barnmorskan nästan alltid jobbar i team med en undersköterska. Gillar man en av personerna väldigt mycket riskerar man att även den här personen byts mot någon annan, men det kan ju ibland vara värt det så att personkemin blir bättre, menar Lotta Höckert.

Annons

2. Bebisen kan ha navelsträngen runt halsen – och ändå må bra

Att bebisen är medtagen, inte skriker, är slapp och gråblå i huden är inget ovanligt efter förlossningen. Det är inte bara mamman som genomgår en enorm påfrestning under förlossningen, utan också barnet. Om barnet inte ser rosig ut och skriker, som det kanske ofta gör på film, betyder inte det att man automatiskt måste bli orolig.

– Många barn föds med navelsträngen ett eller flera varv runt halsen, och det behöver inte vara något någon fara alls. Men har man inte pratat om eller vet om det innan förlossningen kan man som förälder få en jättejobbig upplevelse, säger Lotta Höckert.

En nybliven pappa hon berättar om trodde till exempel när barnet kom ut och var gråaktigt, att det var så allvarligt att barnet var dött. I själva verket mådde bebisen bra och behövde bara hämta sig.

Det är vanligt att partnern och kvinnan som föder tolkar rummet och personalen olika.

– Även om allt var som det skulle är det ju ett trauma pappan bär med sig hela livet: Att han trodde att hans barn var dödfött. Det är därför det är så viktigt att man vet om att det kan vara såhär innan.

Annons

3. Vanligt att partnern tolkar rummet

Som partner är det vanligt, och givetvis förståeligt, att man känner ett stort ansvar inne i förlossningsrummet. När kvinnan som föder kämpar hårt, vill man ofta vara den som har koll på allt som personalen säger och som kommer ihåg att berätta om alla önskemål inför förlossningen.

Det är därför vanligt att partnern, mer än den födande kvinnan, läser av rummet, personalen och situationerna på högspänn. Innan förlossningen kan det som partner vara skönt att veta om att detta är vanligt och att de här känslorna kan vara påfrestande, menar Lotta Höckert. Ibland kan det också leda till att partnern läser in lite för mycket.

4. Man ser och känner olika saker

För partnern som är med i rummet kan det också vara skönt att veta att det man ser utifrån ofta ser mer dramatisk ut än vad den födande kvinnan upplever.

Får kvinnan till exempel blödningar efter förlossningen och behöver sys eller köras iväg på operation är det givetvis något som kan upplevas som dramatiskt för en partner. Medan det för kvinnan kanske snarare är en skön fas där hon äntligen kan andas ut.

Annons

Att veta om att man som partner och födande ser och känner olika saker under processens gång kan vara bra att veta på förhand.

5. Det är vanligt att byta önskemål under förlossningen

Idag har många en tydlig bild av hur man vill att förlossningen ska bli och det är absolut inget fel med att ha en vision, menar Lotta Höckert. Däremot kan det vara bra att veta att allt inte alltid blir som man tänkt sig. Kanske hade man en stark känsla av att man ville föda utan bedövning eller tvärtom. Kanske har man skrivit ett utförligt förlossningsbrev med alla önskemål och tankar.

Det är bra att tänka igenom hur man vill ha det, men också viktigt att vara förberedd på att förlossningen kanske inte blir som man tänkt sig. Det är helt okej – och ganska vanligt – att man ändrar sig under tiden.

6. Du kan prata med personalen under förlossningen

På tal om förberedelser och förlossningsbrev. En bild som vissa gravida och eventuella partners har är att kvinnan som föder har det så kämpigt att man förlorar all kontakt med omvärlden, säger Lotta Höckert.

Nyfött barn i famnen pa kvinna
Du får ta upp ditt barn, fota och hålla din partner i handen precis när du vill. Personalen ger dig instruktioner om du behöver flytta på dig eller agera på något annat sätt.

– Så är det sällan. Även om man kanske hamnar lite i sin egen bubbla ser, och framförallt hör, man allt som sägs i rummet. Mellan värkarna finns det tid och utrymme att prata med sin barnmorska om hur man tycker att det går och vad man önskar härnäst, och den kommunikationen kan vara skön att ha både för barnmorskan och för den som föder, säger hon och fortsätter:

Annons

– Man behöver alltså inte tänka att förlossningsbrevet är enda sättet att kommunicera. Vi som jobbar på förlossningen vill såklart också lyssna in kvinnan i stunden.

7. Du får vara dig själv under förlossningen

Eftersom man som privatperson kanske är ovan att vara i ett förlossningsrum kan det vara svårt att veta hur man förväntas bete sig där inne.

– Det är inte alls ovanligt att man till exempel som partner känner sig lite obekväm och inte vet var man ska stå om det är mycket personal inne i rummet. Då brukar jag vara tydlig med att säga att "Stå här framme och håll henne i handen om du vill, vi säger till om vi vill att du ska flytta på dig", berättar Lotta Höckert.

Både som den som föder och som eventuell partner får man absolut lov att ta plats under förlossningen, förklarar hon. Det kan till exempel vara skönt att få lite stöd från personalen när man lämnas ensam i rummet med sitt nyfödda barn. Det är inte alltid som personalen är lika tydlig som Lotta Höckert försöker vara med sina patienter, och då ska man absolut fråga, säger hon.

Annons

– Om till exempel partnern lämnas ensam med barnet i rummet för att kvinnan är iväg på operation eller något annat, brukar jag alltid se till att kolla så allt känns bra, jag frågar och berättar: "Kan jag ge dig din telefon, vill du att vi kommer in med fika, här är larmknappen och vi kommer så fort du ringer".

– Detsamma om barnet till exempel behöver tas till en annan avdelning och få vård av ett neonatalteam eller så. Då får ofta bara partnern följa med – och kan känna sig lite tafatt när det står en massa läkare runt ens nyfödda barn. Men även då brukar jag säga att "De säger till om du ska flytta på dig, kom fram här och håll ditt barn i handen om du vill det.". Liksom du får ta ett foto när du vill det och behöver inte fråga om du får ta upp ditt barn när ni är på rummet– isåfall får personalen säga till om det inte passar just nu. Det är ditt barn och din upplevelse.

Foto: TT, Unsplash

Annons