En del av

7 tidiga tecken på graviditet – som kan misstas för PMS

06 okt, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Är det storken eller mensen som knackar på dörren? Här listar vi sju tecken på graviditet som är förvirrande lika PMS-symtom.
Annons
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tipsBrand logo
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tips

Om du googlar ”tidiga tecken på graviditet” möts du av mängder med olika symtom. Vad de flesta inte vet är att dessa tecken är nästan identiska med PMS-symtom. Något som kan förvirra både den som önskar att bli gravid, och den som ännu inte har tänkt tanken på barn.

Ett graviditetstest som görs hemma kan normalt sett visa resultat cirka två veckor efter befruktning och experter råder därför att vänta till nästa utebliven mens för att få ett säkert svar.

Om du funderar på om du är gravid, men ännu inte vet, kan du kika på dessa sju tidiga tecken så länge. Men kom ihåg att de också skulle kunna innebära att det bara är mensen som är på väg.

1. Blödning

Om du önskat bli gravid och sedan får en blödning (som du tror är mens) är besvikelsen givetvis enorm. Men lätta blödningar kan faktiskt vara ett tecken på graviditet. Blödningen kallas implantationsblödning eller nidblödning och sker när det befruktade ägget fäster i slemhinnan inuti livmodern, omkring sex till fjorton dagar efter att du blivit gravid.

Annons

2. Trötthet

Innan mens är nivåerna av östrogen och testosteron låga, vilket leder till trötthet. Att vara extra trött kan betyda att det är dags att fylla upp tamponglådan, men det kan också betyda att du är gravid. Koncentrationen av hormonet progesteron stiger nämligen i kroppen under början av en graviditet, vilket leder till trötthet under den första trimestern.

3. Humörsvängningar

En gullig katt på Instagram (och din irriterande sambo) väcker överväldigande känslor som du inte visste att du hade. Kruxet är bara att humörsvängningar är lika vanliga vid graviditet som vid PMS. Tack moder natur för den enorma förvirringen!

4. Cravings

Du har säkert hört talas om ”cravings”, vilket innebär att du blir sugen på en viss typ av mat under graviditeten. Men faktum är att dragningskraften till pizza, flingor, kex, smågodis och diverse andra delikatesser kan ske väldigt tidigt i graviditeten. Så vem kan förutsäga om det är graviditeten eller din PMS som just ”råkade” beställa halva Ica:s snacks-sortiment?

Annons

5. Uppblåsthet

Att bli vätskefylld, svullen och uppblåst i buken hör till en graviditet, men skulle även kunna innebära att din mens är på väg och att fru PMS knackar på dörren. Förvirrande? Ja.

6. Huvudvärk

Hos vissa kvinnor kan de hormonella förändringarna som sker i kroppen orsaka huvudvärk. En åkomma som även kan förknippas med PMS.

Om du misstänker att du är gravid kan du lindra med huvudvärkstabletter som innehåller Paracetamol, men du bör däremot undvika läkemedel med acetylsalicylsyra (som Magnecyl) och ibuprofen.

7. Magont

Att ha mensvärks-liknande smärtor i magen kan ske både under en graviditet och vid PMS. I början av en graviditet växer livmodern snabbt och det kan ge molande smärta som liknar mensvärk. I de flesta fall är smärtorna ofarliga, men kontakta vården om mensen uteblir och smärtan inte går över.

Källa: Babycenter, Rfsu

Annons