En del av

Världsamningsveckan 2021 lyfter ämnet amning för överlevnad

03 aug, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Ammande bebis och Asabea Britton
Just nu pågår Världsamningsveckan, World Breastfeeding Week, initierad av WHO och UNICEF för att uppmärksamma och uppmuntra amning för att förbättra hälsan hos spädbarn runt om i världen. Motherhoods amningsexpert och bloggare Asabea Britton delar sina bästa amningstips och tankar kring amning.
Annons
Intervju: Agnes Wold om bröstmjölk jämfört med ersättningBrand logo
Intervju: Agnes Wold om bröstmjölk jämfört med ersättning

Den 1-7 augusti varje år uppmärksammas Världsamningsveckan, World Breastfeeding Week, av WHO och UNICEF för att uppmärksamma och uppmuntra amning för att förbättra hälsan hos spädbarn runt om i världen. Fokus för årets världsamningsvecka är hur amning bidrar till överlevnad, hälsa och välbefinnande, särskilt i utsatta delar av världen.

I utvecklingsländerna kan amning många gånger vara skillnaden mellan liv och död. Särskilt under barnets första 6 månader. Om alla barn i utvecklingsländerna uteslutande ammades under sitt första halvår skulle 1,4 miljoner barn kunna räddas till livet, skriver svenska UNICEF på sin blogg.

Någon som uppmärksammar Världsamningsveckan i sina kanaler är Motherhood-bloggaren och barnmorskan Asabea Britton.

Annons

"I dag börjar #worldbreastfeedingweek och i dag har jag ammat mer eller mindre varje dag i 3 år och 2 månader. Eller 1166 dagar för att vara exakt. Under den tiden har jag lärt mig en hel del om amning", skriver Asabea på Instagram med anledning av World Breastfeeding Week .

Asabea vill vara en röst för ammande kvinnor, den röst hon själv saknade i sina flöden när hon fick sitt första barn, och drar sig inte för att prata fördelar med amning.

Vad betyder amning för dig?

– För mig idag är amningen bara nåt självklart, praktiskt, nåt jag sysslat med i över tre år varje dag. Inte så stor grej för mig idag. Men med mitt första barn var amningen väldigt viktig för vår anknytning och nåt som stärkte mig som person och mamma nåt enormt.

Alla amningsrsesor är olika

Rollen som barnmorska och åren som ammande har gett Asabea flera värdefulla insikter.

– Främst har jag förstått hur mycket ens egen kunskap kan påverka ens amningsresa. Att ren vilja ofta inte räcker till när det krånglar, att man behöver egen eller någon annans kunskap och stöd för att få det att funka. Jag har också lärt mig hur olika alla amningsresor är. Från person till person och barn till barn. För mig har den förändrats många gånger genom spädbarnstid, kvällsoro, amning av ett större barn, amning som gravid, tandemamning, amningsavslut.

Under hela veckan kommer Asabea lyfta frågor om amning på sin blogg och Instagram.

Asabeas 5 bästa tips för att komma igång med amning

  1. Läs på kring amningens grunder och vanliga problem.

  2. Läs på om fjärde trimester, kvällsoro och vanligt betende för nyfödd.

  3. Öva på att handmjölka redan i sen graviditet för att bekanta dig med tekniken.

  4. Skriv i förlossningsbrev att du om möjligt vill ha barnet oavbrutet hud mot hud direkt efter födsel tills dess att första amningen skett, allt som inte är medicinskt nödvändigt kan vänta.

  5. Om amning inte skett inom barnet första två vakna timmar börja handmjölka och ge barnet all mjölk du eventuellt får ut.

    Kolla upp vart du kan få hjälp med amning där du bor om det skulle strula. Tips amningshjälpen!


Bild: TT och Peter Assarsson

Källa: Unicef

Annons