Andrea om sin brokiga IVF-resa: ”Ansågs inte lämplig efter det jag varit med om”

Andrea Quinteros med nyfödda Philip.

Andrea Quinteros har alltid haft en stark barnlängtan. Men efter att de två senaste förhållandena på olika sätt slutat i tragedi, bestämde hon sig för att bli gravid på egen hand. – "Det var kanske inte såhär jag hade föreställt mig mitt liv, men det blev ännu bättre och jag är överlycklig", säger Andrea till Motherhood.

Under året 2018 hjälpte en kollega Andrea Quinteros att ta sig ut ett förhållande med en man som i tre års tid psykiskt misshandlat henne. Till en början var han ’prince charming’, men det övergick snabbt till att hon dagligen blev kallad glåpord. För att undvika bråk hemma slutade hon nästan helt umgås med vänner och familj.

– På något sätt visste jag och såg vad som hände, men jag kunde inte riktigt göra något för att ta mig ur bubblan. I efterhand tänker man ”varför var jag så svag?” - men det är verkligen inte lätt när man är mitt i det, berättar Andrea.

”Han var precis vad jag behövde”

Hennes dåvarande kollega, som medvetet lämnas anonym men här kallas Adam, var en av anledningarna till att hon tillslut kände sig tillräckligt stark att lämna.

– Adam märkte på jobbet att något inte stod rätt till hos mig, och fick mig att börja prata. Han var verkligen precis vad jag behövde just då. Jag kände mig hörd, vi kunde skratta ihop – och viktigast av allt, han fick mig att känna mig värd något.

Han fick mig att känna mig värd något.

De inledde så småningom ett förhållande, men Andrea var tydlig med att det skulle gå långsamt, något han respekterade. Så blev dock inte fallet och i slutet på samma år blev hon gravid.

– Jag blev ledsen när jag fick beskedet, jag hade längtat efter barn så länge, men timingen kändes så dålig. Det rev också upp känslor från mitt tidigare förhållande, då min dåvarande partner vid flera tillfällen hade lovat mig att vi snart skulle börja försöka.

Hon fortsätter:

– Men vi beslutade oss efter långa diskussioner för att behålla det. Adam stöttade mig fullt ut i det då han visste hur gärna jag ville ha barn.

”Då föll polletten ner”

Graviditeten fullföljdes dock aldrig, utan Andrea fick missfall januari 2019. Runt samma period hade hon även börjat märka tendenser hos Adam som var illavarslande.

– Han började be om att få låna pengar vid flera tillfällen, vilket jag tyckte var märkligt då han hade ett mycket bra och välbetalt arbete på företaget jag jobbade på. Men jag var inte allt för misstänksam då han efter ett tag ofta bjöd tillbaka – och då ofta stort.

Andrea berättar hur Adam exempelvis köpte dem VIP-biljetter till Swedish House Mafias sista konsert i Globen under maj 2019, och följde upp kvällen med ett drinkbord för tusentals kronor. Hon reagerade på hur han antingen hade otroligt mycket, eller absolut ingenting – och det framkom kort därefter att Adam varit djupt nere i ett spelberoende.

Min magkänsla hade varit rätt hela tiden.

– Där och då föll hela polletten ner. Min magkänsla hade varit rätt hela tiden. Jag åkte över till honom för att prata med honom, men han var som förstenad. Allt var så konstigt så tillslut åkte jag bara hem och försökte koppla bort det hela.

”Jag var helt stum i minst en vecka”

Dagen efter åkte Andrea till jobbet som vanligt, men märkte inte först under dagen hur Adam skickat låten ”Utan dina andetag” av Kent följt av en hjärt-emoji till henne på mobilen. Ingen såg till honom på hela dagen, trots att han hade flera inbokade möten.

– Allt kändes så konstigt och jag började ringa runt. I brist på svar åkte jag till hans lägenhet. Han hade några dagar tidigare berättat för mig hur jag kom in i porten utan att ha nycklar, så jag kom in. Dörren märkte jag, efter att ha ringt på några gånger, att han medvetet lämnat öppen. Och när jag kommer in så hittar jag honom… Hängd.

Andrea tystnar men fortsätter sen:

– Jag frös till is. Men ringde tillslut 112 och blev hemskickad efter att ha lämnat uppgifter till polisen. En krishanterare kopplades in, Men jag kunde inte prata. Jag var helt stum i minst en vecka.

Det var inte först en månad efter som Andrea kunde ta in vad hon varit med om. Läkeprocessen började dock inte på riktigt först hon, efter att ha blivit skickad till flera vårdenheter, kom i kontakt med en psykolog som verkligen förstod henne.

”Jag behöver ingen – jag klarar det själv!”

Andrea blev sjukskriven i sex månader och åkte efter ett tag ned till Spanien själv för att återhämta sig. Där tog hon beslutet - hon skulle skaffa barn på egen hand.

– Jag kände då, varför skulle jag behöva någon? Jag vet att jag klarar det här själv!

Hon pausar och fortsätter:

– Men man fick verkligen själv göra ett journalistjobb, och jag hamnade fel flera gånger. Jag visste en del om IVF, men inte att det var så pass nytt i Sverige som det var.

Andrea Quinteros gravid

Andrea Quinteros gravid med sonen Philip genom IVF. Foto: Anna Vinterfall

När Andrea tillslut hittat rätt i IVF-djungeln så kom beskedet. Hon vart inte godkänd.

– Det kan jag säga gjorde ondare än allt jag varit med om kombinerat. Det var verkligen en kniv i hjärtat. Jag ville inte bli straffad för det jag har varit med om, jag visste att jag skulle bli en bra mamma!

”Jag är överlycklig”

Men - psykologen som Andrea gick till regelbundet kom att bli räddningen. Hon höll inte med om klinikens beslut att neka henne en IVF-behandling och såg till göra dem varse om det.

– Hon förstod mig verkligen som en människa, och det är jag evigt tacksam för. Sen tycker jag det är bra att kliniken verkligen gör en gallring. De kollade att jag hade fast jobb och bostad, följde upp min familjesituation och övriga sociala kontakter – allt sånt tycker jag är jättebra. Men eftersom jag hade allt sånt under kontroll kändes det fruktansvärt att hans fel skulle få förstöra för mig.

I januari 2020 damp ett brev ned i lådan, Andrea var godkänd, och behandlingen skulle börja redan i mars. Idag, tio månader senare, är det enda förhållande hon vill fokusera på ett bra tag fram över – det till nyfödda sonen Philip.

– Det var kanske inte såhär jag hade föreställt mig mitt liv, men det blev ännu bättre och jag är överlycklig. Det är en sån vinst att ha genomfört det här. Jag kan inte riktigt greppa känslan för att det är så stort.

Hon fortsätter:

– Jag uppmuntrar alla som går i tankarna om IVF att ta kontakt med sin barnmorska, eller åtminstone börja med att vädra sina tankar till någon man känner sig trygg med. Det är fortfarande ett sånt ’hush hush’ fortfarande, och jag tycker det är så dumt!

Om Andrea Quinteros

Ålder: 40
Familj: sonen Philip 1 månad, Mamma Cecilia och Pappa Tommy, en syster, två bröder
Sysselsättning: Event Planner/Office Manager
Bor: Stockholm
Instagram
: andiieq

Allt du behöver veta om IVF – så här går det till

Lena Dunham om läkarens dom – sorgen efter sina misslyckade IVF-försök

Amy Schumers nya ord om IVF-resan och gravidkampen