En del av

Att anlita en doula – allt du vill veta om stöd vid förlossningen

29 dec, 2020 
Johanna Bengtsson
Doula
Det blir allt vanligare att anlita en doula vid förlossningen. Men vad kostar det? Och vad gör egentligen en doula? Vi reder ut!
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Att som partner vara ett fullkomligt stöd för en födande kvinna är inte alltid lätt. Du som ska föda är i en väldigt utsatt position och är beroende av att du har bra stöd runt omkring dig. Du behöver känna dig trygg och omgiven av personer som skyddar dig och vill dig väl.

För vissa räcker inte stödet med ens partner, särskilt inte om det är första gången ni ska uppleva en förlossning. Då kan man anlita en så kallad doula.

Vad är en doula?

En doula är en person, oftast kvinna, med erfarenhet av förlossningar som ger fysiskt, emotionellt och informativt stöd före, under och efter förlossningen. Att föda barn idag är oerhört säkert, men kan vara ensammare och mer stressfyllt än tidigare. Doulan ger stöd åt både dig och din och partner under hela förlossningen och är en beskyddare av trygghet så att upplevelsen av att föda blir bra för hela familjen. Doulans mål är att födande och partner ska vara nära varandra under hela förlossningen och tar aldrig över dess roll.

Annons

Varför heter det ”doula”?

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder “kvinna som ger omvårdnad”. I Sverige är detta ett relativt nytt begrepp, men det har funnits i USA och i England länge. Kvinnor som hjälper varandra under förlossningen har funnits i alla tider men funktionen har lite glömts bort i samband med att förlossningarna flyttat in på sjukhusen.

Kvinna som föder barn har tagit hjälp av doula
Doulan finns där som stöd under hela förlossningen men när barnet är ute brukar ofta doulan ta ett steg tillbaka och låta föräldrarna själva bekanta sig med barnet.

Hur går det till att anlita en doula?

Idag går det att hitta doulor genom att söka på internet, många doulor driver även populära Instagramkonton där de når ut med sina verksamheter. Genom föreningen Odis (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige) kan du hitta certifierade doulor i hela Sverige. Kontakta en doula som du fastnar för och stäm träff för att se om er kemi passar. Sedan träffas man vanligtvis 1-2 gånger till innan förlossningen och diskuterar känslor, funderingar och förväntningar inför förlossningen. Doulan har oftast jour från omkring två veckor före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött.

Annons

Vad gör en doula under förlossningen?

Doulan kan hjälpa dig att handskas med smärtan och värkarna genom massage, beröring, närhet och stöd. Hon har ingen medicinsk roll och är därför inte ett substitut för barnmorskan, utan ett komplement.

Vad kostar en doula?

Det beror helt på hur stor erfarenhet doulan har och hur mycket hen kommer att hjälpa till före, under och efter. Nyutbildade doulor tar omkring 3000 till 5000 kronor medan mer erfarna och certifierade doulors arvode är högre, uppemot 12 000 till 15 000 kronor.

Källa: Susanna Heli i LWK-podden, Doula.nu (ODIS)

Foto: TT

Annons