En del av

Annie Lööf födde dottern Saga för tidigt – berättar om operationen

20 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Annie Lööf och dottern Saga.
Hur är det att leva i ovisshet om ens barn kommer överleva sin för tidiga födsel? Annie Lööfs (C) dotter föddes tre månader för tidigt.
– Det var väldigt mycket som stod på spel, säger partiledaren i en intervju med prematurförbundet.
Annons
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVIDBrand logo
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVID

Om bara några dagar fyller Annie Lööfs dotter Saga ett år. Men egentligen var hennes födelsedag beräknad att infalla först tre månader senare.

Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna föda tre månader tidigt. Inte förrän jag låg inne på sjukhuset och insåg den allvarliga situationen som vi hamnat i.”, skriver Annie Lööf i ett inlägg på sin Instagram.

I en intervju med prematurförbundet berättar hon nu mer om vad som hände när dottern föddes redan i vecka 28.

– Under hela hösten hade jag haft väldigt ont på höger sida av buken. Jag sökte för det och fick svaret att det är säkert foglossningar. Men jag försökte ändå stå på mig och sa att, det är inte det. Jag har ont på andra ställen.

I slutet av november 2019 vaknade hon upp och fick direkt åka in till sjukhuset. Något gjorde ont i buken, vittnar Annie, och det visade sig vara hennes livmoder som spruckit.

Moderkakan hade växt sig så stor att den vuxit igenom livmodern och påverkade andra organ hos henne.

Annons

Annie Lööf om för tidiga förlossningen

Läkarna röntgade och beslöt sig för att bebisen kunde ligga kvar i magen trots hennes tillstånd.

– Och det är jag väldigt tacksam för idag för det gjorde att min lilla tjej fick ytterligare en vecka drygt i min mage, säger Annie Lööf.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, med dottern Saga som föddes för tidigt.
Annie Lööfs dotter Saga föddes i vecka 28. Foto: TT

Dottern fortsatte må bra i magen men Annie behövde göra en mindre operation för att råda bot på bristningen i livmodern. Men några dagar senare när läkarna skulle följa upp hur hennes buk återhämtat sig upptäckte de att Annie i själva verket hade ett hål som var nästan tio centimeter stort på livmodern.

Ni blev det en allvarligare operation, där man också var tvungen att ta ut dottern. Idag reflekterar hon över vilka risker hon och dottern Saga egentligen stod inför nu.

Annons

Prematur

  • Cirka 7000 barn föds för tidigt varje år i Sverige
  • Sen 70-talet har prematurvården utvecklat mycket och hur många för tidigt födda som överlever har ökat mycket.
  • Barn som föds så tidigt som runt vecka 22 kan överleva.
  • Varför barn föds för tidigt vet forskarna inte exakt. Men på gruppnivå har de kunnat samla ett antal faktorer som man tror kan öka risken: rökning, övervikt, socioekonimisk situation, ärftlighet, att vänta tvillingar och om mamman har hög eller låg ålder.

Källa: Prematurförbundet, 1177

Hon har fortfarande svårt att hitta orden för att beskriva vad som egentligen stod på spel, säger Annie.

– Men det är klart att det var väldigt mycket som stod på spel. Inte för min lilla tjej men för mig. Hon mådde bra hela tiden och man hade henne under uppsikt.

Annie säger också att det kanske kan vara en läxa till vården och MVC att prata mer om prematur. Man går ofta igenom graviditeten, trimestrarna och får ett datum, plus minus två veckor, för när barnet är beräknat. Men det kan bli på ett annat sätt.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, med dottern Saga som föddes för tidigt.
I december 2020 fyller Saga 1 år. Foto: TT

Själv hade hon svårt att ta in att hon skulle bli mamma när läkarna beslutade sig för att göra den stora operationen på Annie och dessutom förlösa dottern.

Annons

”Har fått sin första tand”

– Det blev ett ganska omtumlande besked när jag fick det. Men jag tycker också att det sköttes väldigt professionellt under det dygnet.

Saga var frisk när hon föddes men hade det lite kämpigt med andningen.

– Lungorna var inte tillräckligt utvecklade och dessutom fick hon reflux tidigt, det vill säga sura uppstötningar som gjorde att hon stängde av att andas, allt för många gånger varje dygn. Så det var en stor oro under de 7-8 veckor som vi låg på en akutsal, säger Annie.

Idag mår Saga bra även om det blev en ganska lång tid för för familjen att återhämta sig från upplevelsen.

– Hon har fått sin första tand, kryper och ställer sig upp.

Foto: TT, Instagram/@annie_loof

Annons