En del av

Är din partner sympatigravid? Här är allt om couvadesyndromet

22 dec, 2020 
Johanna Bengtsson
Gravid kvinna och trött man
Att din partner får humörsvängningar, ökad aptit och till och med svullna händer när du är gravid kan bortförklaras som inbillning. Men faktum är att sympatigraviditet både är verkligt och ganska vanligt, enligt forskning.
Annons
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barnBrand logo
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn

Det är mycket som händer med kroppen under en graviditet, som exempelvis illamående, sömnbesvär, förstoppning, svullna bröstvårtor, viktökning och huvudvärk för att nämna några gravidbesvär. Vissa forskare hävdar att även partnern i hushållet kan snappa upp dessa biverkningar, eller för den delen andra gravidsymtom.

Om du märker att din partners aptit har ökat och att hen klagar på illamående är det alltså inte ett försök att stjäla din uppmärksamhet, utan helt enkelt en släng av så kallat couvade-syndrom. I folkmun kallat "sympatigravid".

Två orsaker till sympatigraviditet

Det sägs att det är två faktorer som kan sätta igång en sympatigraviditet – stress och empati. Stressen kan uppkomma i förberedelserna inför barnets ankomst. Till exempel när den ekonomiska situationen ses över, tankar kring barnets och din hälsa eller allt det praktiska som behöver ordnas. Oavsett katalysator så är sympatigraviditet vanligare än vad man kan tro, mellan 11 - 20 procent uppges vara sympatigravida enligt studier.

Annons

Att vara sympatigravid är inte farligt, tvärtom helt harmlöst. Det är helt enkelt bara kroppens sätt att förbereda sig inför föräldraskap.

Hormoner ligger bakom

Den bakomliggande orsaken är att hormonnivån förändras hos de som väntar barn, både hos dig som bär på barnet men också andra involverade, främst pappan till barnet.

I en studie från Kingston University i London studerade Dr Arthur Brennan 282 blivande fäder. Hela 55 procent av männen kände, eller uppvisade fysiska eller psykiska symtom, samma som deras gravida partner led av. Brennan kom fram till att dessa symtom orsakades av förhöjda nivåer av moderhormonet prolaktin. Det är vanligtvis associerat med ammande mödrar men var också närvarande hos dessa blivande pappor.

Vanliga symtom: Sympatigraviditet

Symtom vid sympatigraviditet kan exempelvis vara:

  • Ångest
  • Sömnproblem
  • Rastlöshet
  • Minskad sexlust
  • Illamående och halsbränna
  • Smärta eller uppblåsthet i buken
  • Ökad aptit
  • Ömmande höfter och ben
  • Ryggont
  • Magbesvär

Sympatigravid eller skengravid

Couvade-syndrom ska dock inte blandas ihop med ordet ”skengravid”. Vid couvade kan man få gravidsymtom, men man förstår att man inte är gravid på riktigt. Men vid en så kallad ”skengraviditet” kan en person exempelvis så gärna vilja ha ett barn och tro att hen är gravid, att personen upplever gravidsymtom.

Foto: TT

Annons