En del av

Systrarna Asabea och Opokua Britton släpper bok om att föda – en handbok i fysisk och mental förberedelse

12 aug, 2022 
AvJenny Lundberg
Asabea och Opokua Britton
Barnmorskan och Motherhood-profilen Asabea Britton har tillsammans med sin syster Opokua släppt en handbok om att föda.
– Det är boken jag själv hade velat ha inför att jag började plugga till barnmorska och själv födde mitt första barn, säger Asabea.
Annons

Asabea Britton jobbar som barnmorska och bloggar hos oss på Motherhood. Hon delar med sig av livet som mamma och tar upp ämnen som reder ut allt från födsel till amning och kvinnokroppen. Tillsammans med sin syster Opokua som jobbar som forskningssköterska och doula driver de en podd om graviditet och en kurs om hypnobirthing. Asabea har tidigare släppt boken ”Mamma, hur blev jag till? Och hur kom jag ut?” som guidar vuxna i hur man pratar med barn om att få och föda barn.

VIDEO: Det här är Asabea BrittonBrand logo
VIDEO: Det här är Asabea Britton

Asabea och Opokua Brittons bok Föda – en handbok i fysisk och mental förberedelse

Nu har systrarna Britton släppt en bok tillsammans som handlar om att föda – boken är uppdelad i fyra delar; deras filosofi, att förbereda sig, att föda och efter födseln. Den innehåller bland annat handfasta tips, checklistor, exempel på förlossningsbrev och tankeövningar. De lyfter både det stora och lilla i barnafödandet.

Annons

Den här veckan kan man förbeställa er nya bok, Föda, berätta lite kort om den.

Asabea: Precis! Boken heter Föda – en handbok i fysisk och mental förberedelse och titeln beskriver innehållet rätt bra. Det handlar om hur man kan göra och tänka inför en förlossning och första tiden efter, för att förhoppningsvis göra den så positiv som möjligt.

Asabea Britton ammar sitt barn
Asabea Britton.Foto: Ebba Barkenbom

Hur föddes idén till boken?

Asabea: Idén om att skriva en bok kom faktiskt från förlaget (Mondial) för några år sedan. Jag fick fria händer vad den skulle handla om, men hade otroligt svårt att komma igång. Det var först när de gav förslaget att jag skulle skriva den tillsammans med min syster, Opo, som allt föll på plats och vi kom igång. Då var det rätt självklart vilken riktning den skulle ta, eftersom vi jobbar ihop med att sprida kunskap om förberedelse inför att föda genom bland annat vår kurs hypnokurs.se och podden Systrarna Britton. Det kändes fint att få sammanställa våra tankar i en bok.

Annons

Hur kommer det sig att ni brinner så mycket för graviditet, förlossning och amning?

Asabea: Att jag ville bli barnmorska handlade mycket om att jag helt enkelt tyckte ämnet kvinnokroppen var intressant, och det lockade mig att tillhöra barnmorskekåren för jag upplevde att det var en inspirerande och stolt yrkeskår. Sedan har kärleken för födandet och allt runtomkring det växt i takt med att jag växt och fött mina egna barn. Jag drivs även av en vilja att förändra systemet så som det är i dag, till ett där man i större utsträckning litar på födandet och den som föder.

Opokua: Jag vet inte om jag brinner för just födsel – men jag brinner för att människor ska bli behandlade på ett respektfullt sätt. Jag brinner för att människor får känna den styrka, visdom och otroliga kapacitet deras kroppar bär på. Jag brinner för att människor ska få det stöd de behöver och jag älskar att vara en del av det stödet. Sen är det onekligen någonting helt magiskt med att se en människa föda en annan människa. Jag känner mer kärlek och uppskattning till både kroppen och livet varenda gång jag har äran att bevittna en födsel.

Annons

Hur har det varit att skriva en bok tillsammans, som systrar?

Asabea: underbart! Vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag är en virrpanna och bra på att skjuta på saker medan Opo är organiserad och får saker gjorda. Det har varit oerhört värdefullt för att den här processen ens skulle bli av.

Opokua: Asabea är en otroligt noggrann och kunnig person. Jag får saker gjort, men hon ser till att produkten blir lika bra som vi vill att den ska vara. Jag har lärt mig så mycket genom att läsa det hon skrivit, men även av att fundera kring de kommentarer hon haft kring det jag själv skrivit.

Asabea och Opokua om boken Föda
Systrarna Asabea och Opokua Britton.Foto: Lanna Olsson

Vad har varit mest utmanande att skriva om att föda barn?

Asabea: För min del är det som alltid oron att bli missförstådd eller oavsiktligt förnärma eller exkludera någon. Jag försöker vila i att jag vet mina avsikter och att jag gjort mitt bästa.

Annons

Opokua: För mig har det nog varit självförtroendet. Mycket tankar om att jag inte kan tillräckligt och att jag inte behövs för att skriva denna bok.

Asabea: Gammal hederlig imposter syndrome helt enkelt!

Ni har en kurs om hypnobirthing och skriver en del om det i boken, vad är det?

Asabea: Det kan man läsa mer om i boken – men mitt snabba svar är att det är ett sätt att förbereda sig inför födseln med målet att nå djup avslappning under födandet.

Opokua: Jag kan lägga till att det är något som kan användas under graviditeten, födseln och sedan resten av livet.

Asabea och Opokua Britton
Asabea och Opokua Britton.Foto: Lanna Olsson

Vad är en doulas största uppgift, enligt er?

Opokua: Även det skriver vi om i boken. Kort kan man säga att en doula är en stödperson. Någon som finns vid din sida innan, under och/eller efter en födsel. Oftast stöttar man både den som ska föda och eventuell partner. Hur det stödet ser ut beror på vem du är och vad du har för behov.

Annons

Finns det några ni vänder er extra mycket till i boken?

Asabea: Den passar alla som ska föda, är intresserad av födande och alla som ska stötta under en födsel. Men om jag ska säga någon som jag särskilt vill ska läsa den så är det kanske de som har sin första födsel framför sig.

Opokua: Jag tror också den kan vara hjälpsam för dem med förlossningsrädsla, oavsett om de är gravida eller inte.

Är det några speciella frågor ni ofta får inom området förlossning som ni tar upp i boken?

Asabea: Några heta ämnen som tas upp är hur man kan skydda sig mot vaginala bristningar, om vattenfödsel och rutiner på sjukhus.

Opokua: Vi har även skrivit om kejsarfödsel, stödpersonen/personernas roll, mat och fjärde trimestern, bland annat.

Berätta lite om den fjärde trimestern, tiden efter födseln. Vad tycker ni är viktigast att fokusera på som nybliven mamma de första månaderna?

Asabea: Fokus på att läka fysiskt och emotionellt. Vara empatisk mot sig själv, kroppen och ens barn. Våga be om hjälp. Sänka kraven. Tillåta alla känslor. Låta saker få ta tid – det är det viktigaste tycker jag. Fjärde trimestern brukar man kalla de första tre månaderna efter födseln. En tid då mycket läkning sker i post partum-kroppen och barnet ofta vill ha i princip lika mycket närhet som den hade i livmodern.

Annons

Opokua: Ha tålamod och kom ihåg att allt är föränderligt. Både det onda och det goda. Förbered dig för fjärde trimestern, precis som du förbereder dig inför födseln.

Det sägs att varje förlossning är unik. Vad skulle ni vilja säga till den som har en förlossning framför sig?

Asabea: Jag skulle vilja uppmuntra till att våga lita på sin egna insikt. Våga tro på att du känner din kropp bäst. Fundera på vad du behöver för att känna dig trygg när du föder och hur du ska nå dit. Sedan vill jag säga att en födsel kan vara så mycket mer än smärta och kamp; det kan vara eufori, styrka som aldrig förr, ögonöppnare, intensivt, kraft och så mycket mer. Jag avundas alla som ska föda!

Opokua: En bra födsel är vad du tycker är bra. Jämför dig inte med andra. Det gäller generellt i livet, men speciellt när det kommer till födande och att ha barn. Vi har alla olika förutsättningar och tycken. Fokusera på vad just du vill och satsa på det.

Annons

Vad betyder den här boken för er?

Asabea: Det är boken jag själv hade velat ha inför att jag började plugga till barnmorska och själv födde mitt första barn. Jag känner mig så stolt över den och det är extra fint att jag fått göra den tillsammans med min älskade syster. Jag hoppas den ska vara ögonöppnande och stärkande för många.

Opokua: Jag känner mig sååå himla stolt. Jag trodde absolut aldrig att jag skulle vara med och skriva en bok. Har Asabea (och förlaget Mondial) att tacka för denna otroliga upplevelse. Jag tror och hoppas att vi skapat någonting som kommer bidra till att fler tror på kroppen och kanske till och med vågar och vill hylla den. För våra kroppar kan så mycket mer än vad vi tror och förtjänar så mycket mer kärlek än vad vi ger den.

Boken Föda av Asabea och Opokua Britton
SE OCKSÅ: Barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
SE OCKSÅ: Barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning
Annons