En del av

Asabea valde att föda barn hemma: ”Precis allt jag önskat”

31 aug, 2020 
Louise Åström
Barnmorskan Asabea Britton valde hemförlossning.
Barnmorskan Asabea Britton har blivit tvåbarnsmamma. Hon födde sin son hemma i badkaret. Nu berättar hon om den känslosamma natten och morgonen då han kom till världen.
Annons
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

Barnmorskan Asabea Britton har fått sitt andra barn, en liten son. Han föddes tidigt torsdag morgon den 13 augusti, hemma i badkaret. På Instagram delar hon med sig av en utförlig förlossningsberättelse som börjar redan dagen innan han kom till världen.

Hon beskriver hur hon vaknade och kände sig ledsen och nära till tårar under onsdagen.

”Trots att jag ansträngt mig för att inte stirra mig blind på BF så sitter jag där bara tre dagar efter den har passerat och tänker att det nog aldrig kommer komma nån bebis, alla föder förutom jag och andra irrationella tankar. Jag känner mig orolig för barnet i magen, orolig för hur allt kommer bli med födseln. Kommer alla jag vill ha där hinna dit. Kommer jag få föda hemma som jag vill”, skriver hon.

Ringde mamma och systrar

Efter att ha ringt mamma, systrar och pratat med både barnmorskor och vänner kände hon sig betydligt lugnare. Och redan samma kväll drog förlossningen igång. På Instagram berättar hon hur sammandragningarna blev allt starkare efter att hon nattammat sin äldsta son. Hon beskriver hur hon tappade upp ett bad och tände ljus innan hon började klocka värkarna för att sedan ringa både kompisen Cassandra Klatkow som skulle fotografera och ett hemmateam med barnmorskor.

Asabea födde i badkaret

Sambon Amat var vaken och redo att blåsa upp förlossningspoolen. Men allt gick fortare än beräknat där i badkaret och poolen hann aldrig blåsas upp.

Annons

”Jag föreställer mig att jag bestiger och går ner för ett berg vid varje värk, på värkens topp ser jag mig själv skrika allt vad jag har på toppen av berget, tänk er ett vårskrik! När värken klingar av ser jag mig själv gå ner för berget. Fastän jag blundar vet jag att mina systrar, Amat och Cassandra är nära. Jag känner deras händer och hör deras uppmuntrande ord hela tiden. Jag känner mig helt trygg där i mitt mörka badrum”, skriver hon.

Så kom han. Det nya tillskottet i familjen.

”Jag är helt golvad och kan knappt fatta att det blev precis allt jag önskat”, skriver Asabea på sin blogg.

”Familjen är komplett”

Hur känns det att vara tvåbarnsmamma?

– Det känns överlag väldigt fint och som att familjen är komplett. Men det är också tufft att känna att man inte riktigt räcker till som man brukade med bara ett barn, säger hon.

Hur kände du sekunderna då din andra son kom till världen?

– Lättad, lycklig och stolt.

Annons

Hur mår du nu?

– Jag mår toppen! Rent fysiskt känner jag mig i princip som vanligt. Psykiskt mår jag också väldigt bra, det enda som tynger mig ibland är dåligt samvete för att inte räcka till, men det är något jag jobbar på.

Hur kommer det sig att du valde att föda hemma?

– Flera anledningar. Jag vet att det är förenat med färre risker för mig som frisk omföderska med en lågrisk-graviditet. Jag ville kunna bestämma vilka som skulle vara med mig när jag födde. Jag ville föda i vatten, vilket man kan få hos en hel del förlossningar i Stockholm nu men inte alla. Jag ville slippa åka bil i fullt värkarbete. Jag ville slippa oro kring att få plats på förlossningen. Ja, det är några skäl.

Vilka tips har du till andra som vill föda barn hemma?

– Läs på vad forskningen säger för att kunna svara på alla frågor du lär få om ditt beslut. På födelsehuset.se har de sammanfattat forskningen. Där finns även en lista på hembarnmorskor med kontaktuppgifter. Bor man i Stockholm kan man gå på infomöte via egenbarnmorska.se för att få mer praktiskt information. Jag vet tyvärr inte om liknande möten finns i andra delar av landet.

Hyllas i kommentarerna

I kommentarsfältet på Instagram tackar många för att Asabea delar med sig av sin förlossningsberättelse. Många beskriver hur de känner sig lugna och ser hennes berättelse som målbild.

”Vill ha en hel bok om det här”, skriver en följare.

”Ögonen vattnas här på tunnelbanan när jag läser detta, skriver en annan”.

Foto: Instagram

Annons