Ät nötter som gravid och minska allergirisken för din bebis

Gravid kvinna äter nötter

Gravida kvinnor som inkluderar nötter i sin kost minskar risken för att barnet ska bli nötallergiker, visar en ny studie.

Att njuta av en näve nötter under graviditeten kan ha oväntade hälsofördelar för barnet i magen. Det visar en amerikansk studie publicerad i tidskriften JAMA Pediatrics. Men det gäller att äta nötter ofta för att få full effekt!

Tidig exponering kan öka tolerans

I studien ingick 8 205 barn, födda mellan 1990 och 1994, och deras mödrar – som rapporterade sin kost under hela graviditeten. När barnen sedan nådde tonåren fick mammorna svara på frågor om födoämnesallergier hos barnen. Svaren matchades sedan mot de tidigare kostrapporterna, och kopplingen mellan allergi och mammans matintag var tydlig:

Barn vars mödrar hade ätit nötter en gång per vecka eller mer sällan löpte tre gånger högre risk att utveckla nötallergi jämfört med barn till mammor som åt nötter minst fem gånger i veckan.

Forskarna menar att en tidig exponering för ett födoämne kan öka toleransen mot ämnet.

Foto: TT