En del av

Nej, att äta moderkaka hjälper inte mot järnbrist

15 nov, 2016 
Vivvi Alström
Mamma med nyfödd bebis
Att nyblivna mammor äter sin egen moderkaka för att få i sig järn och vitaminer är trendigt. Men helt onödigt, visar en ny studie...
Annons
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningarBrand logo
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

Placetofagi – eller att äta upp sin egen moderkaka efter förlossningen sägs göra underverk för mammans hälsa. Bland annat ska det ge en bättre mjölkproduktion, högre järnvärden och massor av energi. Och eftersom nästan alla däggdjur äter upp sin moderkaka efter att ha fått ungar borde även människan göra det, menar förespråkarna.

På olika sajter kan man få tips om hur moderkakan ska ätas för bästa effekt, till exempel kan den ätas rå, mixas med fruktjuice eller vodka(!), tillagas med rödvin och grönsaker eller torkas till pulver. Men det finns än så länge inga studier som visar att det är bra för hälsan att äta upp moderkakan.

Äta moderkakan varken förbättrar eller försämrar järnvärdet

Enligt en pinfärsk studie är placetofagi inget effektivt sätt att få upp sina järnvärden efter förlossningen. Det varken förbättrar eller försämrar järnvärdet. I studien fick testpersonerna antingen kapslar med torkad moderkaka eller ett sockerpiller.

Man såg ingen skillnad i järnupptag hos de två grupperna. Även tidigare studier har kommit fram till samma slutsats – och man har inte heller sett att placentofagi ger mer energi eller bättre mjölkproduktion.

Källor: The Journal of Midwifery & Women’s Health, SvD

Annons